Sikkerhetsstyrelsen advarer: Kan være en fare for småbarn

17/08/2021 10:59

Emma

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Siden 2012 har 40 småbarn gjennomgått operasjoner etter å ha fått metallsplinter i øynene fordi de har ligget i en sansehuske eller slyngevugge.

Sensoriske svinger og slyngevugger. De finnes i mange norske hjem. Det er en populær løsning hos nye foreldre.

Vuggene er designet for å vugge spedbarn til å sove og stimulere sansene deres. Derfor vil de fleste tro at det er et flott og tryggt produkt.

Som forelder bør du imidlertid være oppmerksom på at de potensielt kan være en litten fare for barnet. Det sier den danske sikkerhetsstyrelsen i en ny pressemelding.

I pressemeldingen står det blant annet at siden 2012 har mer enn 40 babyer gjennomgått oprasjoner fordi de har fått metall splinter i øynene, etter å ha sovet i en sensorisk svinge eller vugge.

Selv om det høres slik ut, er det ikke selve svingen som er problemet. Dette understrekes også av det danske sikkerhetsstyrelsen. I stedet er det opphenget som svingen eller vuggen henger i. Det er herfra at de farlige fremmedlegemer kommer fra.

«Opphenget er problemet, ikke selve vuggen. For når metall gnisser mot metall, blir det varmt og, avhengig av belegg kan det frigjøre metall splinter», sier Christian Thorhauge, underdirektør og fungerende produktsjef i den danske sikkerhetsstyrelsen, som fortsetter:

«Derfor er babyer mer utsatt fordi de ligger på ryggen i sensoriske svinger, slyngevugger og andre babysvingninger, hvor opphenget er like over øynene deres.»

Allerede i 2012 ble landets øyeleger klar over problemet. Siden da har derfor sakene som har funnet sted blitt registrert. På samme måte er det innført flere nye tiltak, men til tross for dette fortsetter nye saker å skje hvert år.

– Det er viktig at folk er klar over det – og sørger for at det ikke kan skje, sier barnelege Regitze Bangsgaard.

Hvis du vil bruke en sensorisk sving eller slyngevugge, anbefales det at du bruker oppheng som passer til formålet. I tillegg opplyser den danske sikkerhetsstyrelsen at du velger kroker med gummibelegg slik at metalloverflatene ikke treffer hverandre.

Selv om du har valgt kroker med ekstra gummibelegg, er det viktig at du regelmessig sjekker fjæring- og metalldelene. Hvis du får grått støv på fingeren når du berører den, er det fare for at metallsplabler faller ned.