En undersøkelse gjennomført i samarbeid mellom danske Coops forbrukermagasin Samvirke og professor i fødevarekjemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, Leif Skibsted, viser at gårsdagens pasta kan være farlig å spise hvis den ikke kommer på kjøl på riktig tidspunkt.
Hvis du ønsker å spare restene fra middagen til dagen etter så skal de på kjøl så raskt som mulig. Ellers risikerer du å bli matforgiftet med kvalme og oppkast, ifølge magasinet. Dette gjelder for både pasta og ris.
Årsaken er bakterien 'bacillus cereus'. Den kan vokse frem mellom en og fem timer, og danne giftstoffer i ris eller pasta fra dagen før.
Hvis restene skal brukes, skal de varmes opp til over 75 grader da bakteriene vokser mest mellom 15 og 50 grader.
Både i 1997 og 2009 var det to alvorlige tilfeller I Europa hvor to mennesker mistet livet som følge av å bli smittet av bakterien. I begge tilfellene hadde personene spist pasta som ikke hadde blitt oppbevart riktig vis.