Triste nyheter for alle iskremelskere: 5 sjokkerende grunner til at du aldri bør spise myk iskrem

01/08/2024 09:00

redaktion

Helse
Foto: Shutterstock
Er du en av dem som nyter en softis fra tid til annen, bør du nok lese med her.

De fleste av oss forbinder sommeren med iskrem – og med rette. Det er ingenting som en god is i sommervarmen. Ja ja, jeg vet det føles langt unna nå, men tiden flyr!

Noen foretrekker is, mens andre er mer glad i en myk og kremet myk servering. Dessverre viser det seg at det siste alternativet faktisk ikke er et smart valg. Du bør faktisk ikke gjøre det i det hele tatt – i hvert fall hvis du vil unngå å bli syk.

Nedenfor finner du 5 grunner til at du aldri bør velge en myk iskrem når du trenger å stille issulten.

1. Kan inneholde farlige bakterier

Fordi softis kommer fra en maskin, er den utsatt for forurensning hvis maskinene ikke er skikkelig desinfisert. I følge Janilyn Hutchings, en sertifisert professor i mattrygghet fra State Food Safety, bør "softice-maskiner rengjøres og desinfiseres hver 10.-24. time".

Hvis restaurantsjefer eller iskremselgere ikke er forsiktige med regelmessig rengjøring, kan maskinene raskt utvikle mugg eller, enda verre, bli en grobunn for alle slags usynlige bakterier.

2...Og disse maskinene er vanskelige å holde rene

Rengjøring av maskinene er ingen enkel prosess. Ifølge professoren inneholder disse maskinene ofte deler som kan tas av og rengjøres, mens andre deler må rengjøres på selve maskinen.

Å lære opp ansatte til å demontere og rengjøre maskinene på riktig måte kan være en utfordring, og selv om ansatte vet hvordan de skal gjøre det riktig, sier Janilyn Hutchings at denne oppgaven «vanligvis blir glemt i rengjøringsrutinene til matarbeidere.

Det er med andre ord ganske sannsynlig at maskinen din softis kommer fra ikke er rengjort godt nok.

3. Selve isblandingen kan også lett bli full av bakterier

Mange myke iskremer er laget med upasteurisert bunn som må oppbevares i kjøletemperatur - rett under frysepunktet. Men ifølge Vermont State Agricultural Guidelines.

Lagring i dette temperaturområdet sikrer at ismassen, som allerede inneholder naturlige bakterier og har et høyt potensiale til å vokse raskere på grunn av det høye fuktighetsnivået, forblir trygg for konsum. Men det er en utrolig spesifikk og utrolig vanskelig grense. Det er stor sjanse for at isen din har blitt utsatt for all slags bakterievekst før den lander i vaffelen din. Det skriver delish.com.

4. Og alle disse bakteriene kan gjøre deg alvorlig syk

De siste tiårene har det vært mange tilfeller av matforgiftning forårsaket av softis. Allerede i 2005 ble over 120 mennesker i Ohio syke da en iskremmaskin ble kontaminert med stafylokokker.

I en nyere sak fra 2016 ble to pasienter innlagt på sykehus i Seattle enda mer syke etter å ha spist milkshake fra sykehusets kafeteria. I det siste tilfellet var milkshakene deres forurenset med listeria, som sannsynligvis er det farligste fordi det kan være dødelig.

Listeria er den tredje ledende årsaken til matrelaterte dødsfall i USA. Det kan være dødelig for hvem som helst, men professoren sier at det er spesielt bekymret for gravide kvinner fordi det kan ha alvorlige effekter på babyen, inkludert for tidlig fødsel eller dødfødsel. Listeria som TRIVES i disse iskremmaskinene er ikke noe å spøke med!

5. Det finnes andre måter å fikse softisen på

På dette tidspunktet kan du bli fristet til å trykke på panikkknappen. Vennligst ikke gjør det. Ja, myk iskrem fra en maskin er kanskje ikke det sikreste alternativet, men det finnes andre måter å tilfredsstille lysten på myk iskrem.

Prøv dette enkle trikset for å lage din egen softis med bare noen få ingredienser. Du kan også bare ta hvilken som helst 'vanlig' iskrem, la den poppe i noen minutter og så piske/røre iskremen til den er jevn og kremet.