Verdens helseorganisasjon (WHO) uttalte tirsdag i en ny rapport at røyking ikke bare er skadelig for røykere.
Det skriver TV 2.
I tillegg til å drepe rundt åtte millioner mennesker hvert år, er tobakk også ansvarlig for tapet av 600 millioner trær, 200.000 hektar land og 22 milliarder tonn vann hvert år, ifølge rapporten.
I tillegg slipper produksjonen ut 84 millioner tonn CO2 i jordens atmosfære hvert år, samt ca. 4,5 milliarder sigarettfiltre, som hver inneholder rundt 7000 giftige kjemikalier, kastes i naturen hvert år og havner derfor i havene, på strendene og i skogene.
«Industriens karbonavtrykk fra produksjon, prosessering og transport av tobakk tilsvarer en femtedel av CO2 produsert av den kommersielle luftfartsindustrien hvert år», heter det i rapporten, som også sier at det nesten alltid er skattebetaleren i stedet for tobakksindustrien som ender opp med å betale for oppryddingen.
I tillegg til å oppfordre land til å holde tobakksindustrien mer ansvarlig for hogwash, krever rapporten også et fullstendig forbud mot sigarettfiltre, da de mange filtrene som kastes rundt hvert år, i tillegg til å inneholde giftige kjemikalier, også inneholder mikroplast.
«Om lag 4,5 milliarder sigarettfiltre havner i havene, i elver, på gatene og på strendene hvert år», sier Rüdiger Krech, som er WHO-sjef.
Disse mange filtrene inneholder, som nevnt, ifølge WHO-mikroplasten, som ifølge TV2 utgjør den nest høyeste formen for plastforurensning i verden.
Mikroplast er også vanskelig å dekomponere.
Det konkrete forslaget i rapporten er at sigarettfiltre bør forbys på lik linje med engangsplast som sugerør og plastbestikk, som allerede er forbudt i flere land.