En ting er at klesvask er en av de husarbeidene som bare må gjøres.
Det er sjelden noe du egentlig har lyst til å gjøre, men når du endelig tar deg sammen, vil du ikke akkurat bli møtt av noe som ligner en eksamen i et der du ikke hørte ordentlig etter.
Likevel har vaskemaskiner i dag blitt så utviklet og avanserte at det er mange forskjellige programmer du kan velge når du vasker klærne dine. Men hvis du ikke har doktorgrad i hvitevarer, kan det være litt av en vill gjetning, som kan ende opp med å ødelegge klærne dine.
Så når skal du bruke de forskjellige programmene? La oss ta en titt!
Uldvask, finvask, silkevask og håndvask
Alle fire programmene er skånsomme mot klærne. Dette betyr at antall ganger maskinen snurrer per minutt (samt mengden vann i trommelen) er tilpasset delikate tekstiler.
Det mest skånsomme er silkevasken, som i utgangspunktet bare gynger klærne frem og tilbake.
Ullvask gjør en rotasjon av klærne en gang i blant, men i et veldig sakte tempo.
Den delikate vasken bør hovedsakelig brukes til litt finere plagg som du vil ta litt ekstra vare på. Faktisk ligner det veldig på håndvaskprogrammet, og siden mange nyere vaskemaskiner ikke har håndvask som program, er det derfor delikat vask du bør velge i stedet.
Sportsvask
Igjen er vi over i et av de mildere programmene. Sportsvasken bruker temperaturer på 30-40 grader fordi den sørger for at elastisiteten som ofte finnes i sportsklær ikke blir ødelagt.
Det er en ulempe med dette programmet at de lave temperaturene ikke alltid får svettelukt og partikler ut av klærne hvis de har blitt liggende i skittentøyskurven en stund.
Sportsvaskprogrammet bør derfor fortrinnsvis brukes på treningstøy som du vasker umiddelbart etter bruk.
Sportsvaskprogrammet er også et mildere program. Den vasker ved lavere temperaturer – 30 eller 40 grader – for ikke å ødelegge elastisiteten som ofte finnes i sportsklær. Det lave
90 graders-vask
Tidligere var det ikke uvanlig å bruke det samme undertøyet flere dager på rad. Dette gjorde dem enda skitnere, og derfor var det fornuftig å alltid vaske dem på 90 grader for å sikre at alle bakterier ble drept.
I dag, når det er mer normalt å bruke bare en dag om gangen, er 90 grader ikke nødvendig for å rengjøre det brukte undertøyet.
Det kan imidlertid være en god idé å gi ting som sengetøy, håndklær, kjøkkenhåndklær, kluter og lignende en 90-graders tur fra tid til annen, så du er sikker på at det vil være helt rent.
Faktisk er 90 grader også en god idé å løpe for vaskemaskinens skyld. Det er uunngåelig at det er litt vann igjen i maskinen etter vask, og det kan risikere å råtne hvis det ikke skylles gjennom med varmt vann en gang i blant. Her er 90 graders programmet åpenbart, da det også renser maskinen og fjerner eventuelle såperester.
Kvikvask
Noen ganger tar det en rask vending for å få husarbeidet gjort, men du bør være oppmerksom på at en rask vask ikke gir samme resultat som en lengre vask - i det hele tatt.
Det kan sammenlignes med å bruke deodorant i stedet for å dusje, slik at du lukter rent uten å være det.
Miniprogrammer på 15 minutter vil aldri kunne komme ordentlig gjennom alle fasene av tøyet, og derfor er det bare fornuftig å bruke det programmet hvis det for eksempel er å fjerne noen flekker fra noen klær som må fjernes raskt.
Som en bonusinfo kan vi fortelle deg at rengjøringseksperter har beregnet at den optimale tiden for et grundig klesvask er minimum 59 minutter, da det sikrer at alle elementene i tøyet er ordentlig gjennomkjørt.
Skjortevask
På slutten av en skjortevask blir skjortene dampet, noe som gjør dem mindre rynkete når de kommer ut av maskinen.
Hvis du har ikke-jernskjorter, vil du faktisk kunne vaske dem på et skjorteprogram og ikke måtte stryke dem etterpå (forutsatt selvfølgelig at du ikke lar dem ligge i maskinen for lenge!).
En skjortevask er også mer skånsom mot klærne, blant annet fordi programmet har flere vaskerytmer og en spinnhastighet på maks. 900 o / min.
Utendørs-vask
Etter hvert som friluftslivet blir mer og mer populært, kommer også mer spesialiserte friluftsklær på markedet, for eksempel Gore-Tex.
Utendørsprogrammet er designet for å beskytte de spesielle legeringene og lagene som finnes i utendørs tekstiler, og dette gjør programmet optimalt for jakker, snødrakter, etc.
Du kan også bruke utendørsprogrammet til å impregnere yttertøyet ditt - bare husk at du trenger et spesielt impregneringsmiddel.
Hypoallergen vask
Det er faktisk det samme programmet som et vanlig bomullsprogram, men det er flere skyll på slutten av vasken. Dette bidrar til å sikre at såperester helt har rømt fra klærne.
Mange vaskemaskiner har sensorer som kan måle om all såpen har kommet ut av stoffet (også med de vanlige programmene), men hvis du er allergisk må du kanskje være ekstra trygg i sg.
Øko-vask
Du har sikkert lagt merke til at øko-programmet tar lengre tid enn de egne programmene, og det er også sant. På den annen side får du et lavere energi- og vannforbruk ut av det.
Du kan imidlertid ikke alltid være sikker på at øko-programmet faktisk vil vaske ved temperaturen du har bedt det om. Som regel er temperaturen lavere, og derfor må klærne være i vaskemaskinen i lengre tid for å faktisk bli rene.
Over tid kan det lange programmet slite ut klærne, så du risikerer å måtte bytte dem ut raskere. Derfor er ikke miljøprogrammet nødvendigvis det mest miljøvennlige valget, selv om mange kanskje tror det.
Forvask
En forvask er ofte helt unødvendig, fordi vaskemaskiner i dag vasker meget rent.
Det er en levning fra fortiden, hvor klær fikk en forvask hvis de var ekstraordinært skitne.
Kilde: Samvirke