I 2018 kom det frem at kronprinsesse Mette-Marit lider av den kroniske sykdommen lungefibrose.
Magnus Sköld, professor i lungemedisin ved Karolinska-instituttet, har tidligere fortalt den svenske avisen Svensk Damtidning hva det vil si å lide av sykdommen. Og ikke minst hva du kan gjøre for å forlenge livet hvis du lider av det.
Før diagnosen ble stilt for tre år siden, måtte kronprinsessen gjennom en større undersøkelse.
”Jeg har hatt helseproblemer i en årrekke, og nå vet vi mer om hva det handler om. Dette betyr at arbeidskapasiteten min vil variere. Kronprinsen og jeg velger å informere om dette nå, blant annet fordi det i fremtiden vil være nødvendig å planlegge perioder uten et offisielt program. I forbindelse med behandling – eller når sykdommen er mer aktiv – vil det være nødvendig», sa kronprinsesse Mette-Marit den gang.
Flere lange pauser
Sykdommen har imidlertid medført at kronprinsessen har hatt flere lengre pauser fra de offisielle oppgavene – særlig under koronapandemien i 2020 og 2021, da hun er i den særlig sårbare risikogruppen.
Magnus Sköld forteller om sykdommen at de vanligste symptomene er hoste og kortpustethet.
”Formen din blir verre, og det som har vært lett tidligere, blir plutselig veldig anstrengende,» sier han til Svensk Damtidning.
Professoren fortsetter med å si at sykdommen gradvis kan sette sine spor på hverdagen.
«Hosten kan for eksempel være så slem at du ikke vil dukke opp blant annet,» sier Magnus Sköld.
I tillegg kan kortpustethet bli et problem.
”Hvis sykdommen forverres og kortpustethet blir mer uttalt, kan det hende du ikke lenger kan gå på den vanlige søndagsturen med familien din. Du kan finne det vanskelig å gå i trapper, opp bakker og delta i aktiviteter som krever noe fra kroppen.
Og så er det bare én ting å gjøre:
Du må forandre liv. Det kan bli sånn at du trenger hjelp hjemme. Mange pasienter med lungefibrose kan også trenge ekstra oksygentilførsel,» sier Sköld.