Nyttårsaften er høytid for godt selskap, skåling om nye muligheter, feiring av det nye året og desverre også skader på grunn av fryverkeri som skytes opp ved midnatt.
Hver eneste år får noen øyeskader i varierende alvorlighetsgrad på grunn av raketter.
Øyelege Nils Bull begynte registreringen av øyeskader som følge av fyrverkeriulykker i 2005. I 2008 ble det innført et forbud mot pinneraketter, hvilket gjorde at antallet skader minket noe i de to påfølgende årene, men siden har antallet ligget stabilt på mellom 15 og 18 personer som har fått øyeskader grunnet raketter. Det melder NTB ifølge VG.
- Det hadde vært utrolig deilig om vi kunne hatt fredelige nyttårsaftener på øyeavdelingene rundt om i landet. Det er den vakten alle øyeleger gruer seg til, og ikke vil ha, sier overlege ved Haukeland sykehus, Nils Bull, til VG.
Selv om det har vært en nedgang i antall skader etter forbudet kom i 2008, mener øyelegen at det fortsatt er et unødvendig høyt antall skader.
Norsk Øyelegeforening sendte derfor i 2016 et brev til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) der de oppfordret til et forbud mot privat fyrverkeri.
DSB erkjenner at det vil være svært utfordrende å få redusert antall øyeskader ytterligere med mindre det innføres et forbud mot privat bruk av fyrverkeri.
I fjor var det 12 personer som ble skadet på grunn av fyrverkeri og av de fire alvorlig skadde var det én kvinne og tre gutter på 16 år.
Øyelegen forteller at dette kan sies å være representativt for kjønnsfordelingen i fyrverkeriulykker. Menn står nemlig for 90 prosent av alle skader.
Han ønsker nå at politkerne tar initiativ til en utredning om et forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri, og viser til en undersøkelse foretatt av If Skadeforsikring i forkant av nyttårsaften i 2016, hvor 55 prosent svarte at et felles fyrverkeri er et flott tiltak.
Kvinne deltok i nisselek på nettet: Fikk sjokk da hun oppdaget hvem nissen egentlig var