Gausta opp på Topp 5 blant skisentrene i Norge

06/01/2024 09:00

Emma

Innland
Foto: Gausta.com
Foto: Gausta.com
Gausta Skisenter når nådd sitt mål om å komme opp på 5. plass blant Norges skidestinasjoner.

Gausta Skisenter har kommet seg gjennom koronapandemi, krig i Europa og dyrtid, en tid de har brukt til store og nødvendige investeringer på ihvertfall 800 millioner kroner.

Som kjent er målet å være oppe blant de største og beste, og Gausta er nok fortsatt et av skisenterne det er størst fart i i ski-Norge.

Det viser rapporter og tall fra skiinfo.no og alpinstedenes eget nettsted fnugg.no. 

Gaustablikk rykket i 2018 opp på 6. plass blant Norges største alpinsentre etter måletallene antall nedfarter og skiheiser, da de passerte Kvitfjell og Hovden, mens Hafjell gikk forbi på lista. Det er Hafjell som har opplevd størst utvikling de siste årene, med et pluss på hele 16 nedfarter de siste fem åra, men fra ifjor går de ned med 4 nedfarter.

Du kan se hele lista i bunden av denne artikkelen.

Grunnen til at Gausta rykker opp er målepunktet antall skiheiser, der Gausta ifjor økte med én i desember, mens Kvitfjell har satt to heiser ut av drift. Gausta har økt antallet nedfarter. Dermed rykker Gausta forbi Kvitfjell på lista, og opp på 5. plass i Norge.

Og det å komme opp blant de fem første i Norge har også vært et uttalt mål for den nye "Gaustakongen" Mikael Jönsson og hans Vätterledens Invest AB, og like over 5 år etter overtagelsen, ved inngangen til 2024 klarer de det for første gang.

Nærmer seg

Tabellen viser veldig klart at Gausta Skisenter har størst fart oppover fortsatt, og vil nok glede Jönsson. Det meldes om en rekordartet start på skisesongen på Gausta og i Norge for øvrig grunnet tidlig og mye snøfall av natursnø. Gausta skisenter hadde nesten alle heiser og en stor del av nedfartene åpne i jule- og nyttårshelga.

Muligheten for at Gausta inntar topp 3 eller 4 er små på kort sikt. Det er hele syv skiheiser opp til Hemsedal og ni skiheiser opp til Geilo på 3. plass. Men i antall nedfarter er det bare 5 og 4 som skal til for å tangere. To nye traséer er på gang i Gaustaområdet, så Gaustablikk ypper seg, mens både Geilo og Hemsedal har vært mer opptatt av å konsolidere de siste årene. Trysil øker mest siste året og er soleklart på førsteplass etter å ha ristet av seg koronapandemien for alvor. 

Med Gaustabanen og Gaustaløypa kan Gausta også ta et hopp på lista over høydemeter. Idag er Gaustablikk langt unna Topp 10 der. Snart kan Gausta trone helt på topp i høydemetre ikke bare i Norge, men i hele Nord-Europa, noe vi vet er en snøvåt drøm for mange.

Ny Masterplan

I det som er kalt en gamle Masterplanen for Gaustaområdet er det lagt inn totalt 70 nedfarter. Det er fire mer enn Trysil har idag. Nå vet vi at det skal utarbeides en ny Masterplan for Gausta som kan innebære endringer i det målet allerede i 2024. Når det kan bli foreligger det ingen nøyaktig tidskalkyle på. 

Man konsentrerer seg om å utvikle fasiliteter i anlegget før det skjer en større utbygging av heiser og nedfarter. Trysil er nærmest fullt utbygget, og har ikke mer å ta av. Utviklingen på Gausta har vært massiv, men går likevel mye saktere enn den opprinnelige Masterplanen beregnet som scenario. Blant annet på grunn av tilbakevendende økonomikriser som påvirker markedet.

I omsetning i skisenteret er Gaustablikk likevel ikke blant de seks beste i Norge ennå. Her er det mer å gå på for å skape inntjening.  

Destinasjon og antall heiser og nedfarter, rangert etter antall nedfarter (og utvikling siden for ett år siden i 2022 i parantes).