Husker du ikke å fjerne snøen inni boligen din, kan du får en våt overraskelse i hodet.
Snøføyke inn på kaldloft går ofte folk hus forbi.
Det skriver forsikringsselskapet If.
Særlig på Sørlandet har det vært mye snøyføyke de siste dagene. Det betyr at snø kan ha blåst inn i alle mulige åpninger i boligen, slikt som lufteluker.
– På kaldloftet kan det føyke inn snø, og varmen fra rommene under kan få denne til å smelte etterhvert. Da kan det bli vannskader. Blir det en mildværsdag, kommer snøen til å bråsmelte. Da er uværsdagene glemt, og folk opplever nærmest mystiske drypp fra taket innendørs, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.
Han oppfordrer alle som har opplevd snøvær med mye vind til å ta en sjekk på loftet, se inni lufteluker og undersøke andre steder hvor snøen kan ha trengt inn i boligen.
Terrassetak tåler lite snø
– Det er noen andre steder det er viktig å fjerne snø også: Har du terrasse eller et enkelt tak over terrassen din, bør du fjerne snø her – selv ved moderate mengder snø. Disse konstruksjonene er ikke beregnet på å tåle like mye snø som hustaket ditt. Tak på sportsbod, garasje eller uthus er også steder du bør måke. Ganske spinkle konstruksjoner. Har du drivhus i glass, sier det seg selv at det ikke tåler stort av snø, sier Clementz.
Hver vinter kollapser flere tak i Norge helt eller delvis på grunn av for store snømengder. Et klima i endring gir mer våt vinternedbør og store, plutselige snømengder som mange hus og hytter ikke er dimensjonert for.
Hvor mye hus- eller hyttetaket ditt tåler, avhenger av hvor gammel bygningen er. Gamle hus tåler mindre snø på taket enn nyere hus. Fuktig snø er betydelig tyngre enn tørr snø.
Du kan måke feil
– Måk aldri den ene siden av taket og deretter den andre. Belastningen kan bli så stor på den ene siden at reisverket i huset kan få skader. Når du skal måke taket, bør det gjøres slik at takflatene hele tiden har mest mulig jevn belastning. Så måk litt på hver side av gangen. La det ligge igjen 10-20 centimeter snø, da blir ikke taktekkingen skadet, sier kommunikasjonssjefen i If.
Han understreker at det er viktig å tenke på sikkerheten.
– Ha alltid noen på bakken som kan følge med på deg, og eventuelt varsle om noe skulle skje. Dersom du ikke vil måke taket selv, finnes det vaktmestertjenester som kan gjøre dette for deg mot betaling, sier Clementz.