Märtha Louise ble født 22. september 1971 som det første barn av daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja. Men til tross for at hun var parets førstefødte barn, hadde hun ikke arverett til tronen. Den retten var forbeholdt mannlige arvinger, og det er derfor lillebror Haakon Magnus som i dag er kronprins. Denne loven ble endret i 1990 slik at barn av regentskapet som er født etter dette tidspunktet likestilles uansett kjønn.
I et intervju med VG i 2012, ble Märtha Louise spurt om hvordan hun hadde det med å bli forbigått. Til det svarte hun at hun ikke hadde problemer med at Haakon ble kronprins og sa at hun var glad for at det var han som fikk rollen som tronfølger. Hun uttrykte også at hun var fornøyd med livet sitt slik det er, og at hun følte at det ville ha vært en stor byrde for henne å være i den posisjonen.
Siden 2002 har prinsessen ikke mottatt apanasje, og hun tjener sine egne penger. Hun har ikke offisielt gitt opp sin prinsessetittel, men har blitt enig med Kongehuset om at hun ikke vil bruke tittelen i kommersielle sammenhenger. Debatten rundt bruk av tittelen har dog blusset opp igjen i forbindelse med ekteskapet med Durek Verrett.
Märtha Louise har alltid vært kjent for å følge sin egen vei, og det ser ut til at hun trives godt med sin uavhengighet fra de offisielle kongelige pliktene som kronprins Haakon har. Hun har fokusert på sine egne interesser, inkludert sitt spirituelle arbeid, forfatterskap, og offentlig engasjement.
1 Oppkalt etter farmor
Märtha Louises navn er en hyllest til hennes farmor, kronprinsesse Märtha av Norge som var en elsket figur både i den norske kongefamilien og blant det norske folk. Prinsessen bærer også mellomnavnet Louise, som er et tradisjonelt kongelig navn i både den norske og danske kongefamilien.
2 Hadde talestyrt leke
Märtha Louise har ofte blitt beskrevet som et livlig og kreativt barn, med et sterkt engasjement for både dyr og eventyr. Hun har selv fortalt at hun hadde en lykkelig barndom, og at foreldrene gjorde alt de kunne for at oppveksten skulle bli så normal som mulig. Märtha Louise gikk på Oslo Steinerhøyskole hvor hun fikk utløp for all sin kreativitet og eventyrlyst.
Da Märtha Louise var barn, hadde hun en stor fascinasjon for talestyrte leker. I et intervju har hun fortalt at hun hadde en leke som hun kunne gi talekommandoer, og at hun elsket teknologi som kunne "lytte" til henne. Dette var på en tid da slike leker var ganske sjeldne, og det reflekterte hennes nysgjerrighet for moderne teknologi.
3 Hest er best
Prinsesse Märtha Louise har hatt en dyp interesse for dyr, spesielt hester, helt siden hun var barn. Denne lidenskapen har fulgt henne gjennom hele livet, og hun har hatt en aktiv karriere innen hestesport, spesielt i sprangridning.
Hester var en viktig del av Märtha Louises barndom, og hun utviklet tidlig en sterk kjærlighet for disse dyrene. Hun begynte å ri som ung og ble en dyktig rytter med tiden. Hester ble også en måte for prinsessen å trekke seg tilbake fra offentligheten og finne ro. Märtha har delt sin kjærlighet for hester med andre gjennom ulike prosjekter. Hun har også vært involvert i å lære barn å ri og arbeidet med å fremme ridning som en form for personlig utvikling.
Prinsesse Märtha Louise har konkurrert på høyt nivå i sprangridning, både nasjonalt og internasjonalt. Hun har deltatt i flere mesterskap og konkurranser og har representert Norge i flere europeiske mesterskap innen sprangridning hvor hun har fått stor anerkjennelse for sine prestasjoner i sporten.
4 Ville bli sanger eller tryllekunstner
Selv om prinsessen er mest kjent for sin interesse for hester og spiritualitet, har hun også et sterkt forhold til musikk. Som tenåring tok hun sangtimer og vurderte til og med en karriere som operasanger. Hun har i flere intervjuer snakket om sin kjærlighet til klassisk musikk, spesielt opera.
Da hun var yngre, var Märtha Louise fascinert av sirkuskunst og trylletriks. Hun drev aktivt med akrobatikk og opptrådte som tryllekunstner for venner og familie, noe som viser hennes kreative og lekne sider. Denne fascinasjonen for magi kan kanskje knyttes til hennes senere interesser for spiritualitet og mystikk.
5 Familielivet med Ari og barna
Märtha Louise ble utdannet fysioterapeut og lærte om Rosenterapi hos moren til forfatter Ari Behn. Ari skilte seg ut med sin frittalende personlighet, så da de to ble et par førte det naturligvis til store overskrifter. Paret ble forlovet i 2001, og giftet seg i Nidarosdomen i 2002.
De fikk tre døtre sammen: Maud Angelica (f. 2003), Leah Isadora (f. 2005), og Emma Tallulah (f. 2008). De bodde flere steder i Norge og utlandet, inkludert en periode i London.
Paret skilte seg i 2017, og i 2019 gikk Ari Behn tragisk bort. Märtha Louise og familien uttrykte dyp sorg over tapet, og hun har i ettertid vært åpen om smerten ved å miste ham, både for henne selv og deres felles barn. Ved Ari Behns begravelse, som ble holdt i Oslo domkirke, holdt deres eldste datter, Maud Angelica, en gripende tale hvor hun snakket åpent om viktigheten av å søke hjelp når man sliter med psykiske problemer.
6 Har skrevet flere bøker
Prinsessen har skrevet flere bøker som spenner over ulike temaer, fra barnebøker til bøker om selvutvikling og spiritualitet. De mest kjente bøkene hun har skrevet er:
Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet (2004)
Dette er en barnebok som Märtha Louise skrev i samarbeid med illustratør Svein Nyhus. Boken tar for seg det å være kongelig sett fra et barns perspektiv, og har som mål å forklare hva det vil si å være en del av en kongefamilie på en humoristisk og tilgjengelig måte.
Møt din skytsengel (2009)
Denne boken er skrevet i samarbeid med Elisabeth Nordeng, og handler om prinsessens og Nordengs spirituelle syn på verden. Den tar for seg engler og hvordan man kan komme i kontakt med sin skytsengel for veiledning og støtte i livet.
Hestenes hemmelige språk (2021)
Dette er en bok som utforsker Märtha Louises dype forhold til hester. Her beskriver hun hvordan hester har hatt en betydelig påvirkning på hennes liv og hvordan hun mener at mennesker kan lære mye av hesters kommunikasjon og atferd. Boken er også en hyllest til hestens rolle i hennes spirituelle utvikling.
7 Kommuniserer med engler
I tillegg til sin kongelige plikt har Märtha Louise vært kjent for sitt fokus på spirituell utvikling. I 2007 grunnla hun Astarte Education, senere kjent som Engleskolen, sammen med den norske forfatteren Elisabeth Nordeng. Skolen underviste i hvordan man kan utvikle sin intuitive sans og kommunisere med engler, noe som vakte betydelig oppmerksomhet og kontrovers.
Engleskolen møtte kraftig kritikk i Norge, særlig fra vitenskapelige miljøer og media, som mente at prinsessen fremmet pseudovitenskap og overtro. Kritikken kom fra flere hold, inkludert representanter for Den norske kirke, som mente at prinsessens spirituelle praksis sto i strid med kristendommen.
I intervjuer og bøker har Märtha Louise hevdet at hun kan kommunisere med de døde. Dette har vært en annen kilde til kontroverser, da mange i både Norge og utlandet har uttrykt skepsis til slike påstander.