Store summer til Kongehuset: 100 millioner til Kongeskipet

06/09/2024 19:30

Yvonne

Kongelige
Foto: Kongehuset
Foto: Kongehuset
Kongefamiliens motorbåt, Kongeskipet Norge, skal settes i stand for 100 millioner kroner.

Det er det norske verftet Endúr Maritime som har fått i oppdrag å pusse skipet opp for mellom 80 og 100 millioner kroner, skriver selskapet selv i en børsmelding.

Kongeskipet Norge ble gitt som gave fra det norske folk til Kong Haakon VII etter en stor innsamlingsaksjon i 1947. Skipet eies av Hans Majestet Kongen, men blir drevet av Sjøforsvaret, står det på kongehusets hjemmesider.

Sist brukt i Geiranger
Skipet er et av verdens få gjenværende kongeskip, og ble opprinnelig bygget som en luksusyacht med navnet "Philante". Under krigen ble det brukt av den britiske marinen som eskortefartøy for allierte konvoier, og i dag er det bemannet av Sjøforsvaret.

Kong Haakon mottok skipet på sin 75-årsdag, etter at det var blitt ombygd til å bli mer funksjonelt og mindre luksuriøst, i tråd med kongens ønsker om å bruke norske materialer og håndverk. Skipet har siden blitt brukt til både offisielle og private reiser av den norske kongefamilien. Senest da kongeparet deltok i feiringen av prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts bryllup i Geiranger.

Skipet brukes hovedsakelig fra mai til september, og har en fast besetning av både befal og vernepliktige.

Opp til 100 millioner
Skipet har ikke vært restaurert siden 1987 da det ble fullstendig satt i stand og delvis fornyet etter en brann. Restaureringen tok omtrent to år. Det er ikke rapportert om andre større renoveringer siden den gang, men skipet blir kontinuerlig vedlikeholdt av Sjøforsvaret for å holde det i topp stand​.

Kongehuset har ikke sendt ut noen meldinger om restaureringen, men Finansavisen kan fortelle at det handler om modifikasjoner og vedlikehold på skipet, og at kontraktsperioden er på fire år med start i september i år. Arbeidet er anslått å koste opp til 100 millioner kroner.

"Vi er svært fornøyde med denne tildelingen og anser kontrakten som av stor strategisk betydning for Endúr Maritime, sier Leiv Helge Klævold, daglig leder i Endúr Maritime til avisen.