En undersøkelse utført på vegne av Forbrukerrådet viser at hver fjerde nordmann har økonomiske nyttårsforsetter.
Start med det du kan påvirke
Er du blant de mange som ønsker en økonomisk endring i 2025? Ifølge Guro Sollien Eriksrud, forbrukerøkonom i Forbrukerrådet, bør du fokusere på det du kan gjøre noe med:
"Ikke vent på rentenedgang eller lønnsoppgjør. Prisene på bolig, strøm og mat ser ut til å forbli høye. De fleste kan gjøre enkle tiltak som gir stor effekt", sier hun i et nyhetsvarsel.
Undersøkelsen viser at 26 prosent av nordmenn har økonomiske mål for det nye året. Aldersgruppen 30–49 år skiller seg ut med flest forsetter, spesielt blant dem med boliglån og hjemmeboende barn.
To hovedgrep for økonomisk endring
Kutt faste kostnader: Dette krever et skippertak en gang iblant, som å bytte til billigere leverandører.
Endre løpende forbruk: Dette handler om å justere vaner og være bevisst på pengebruken over tid.
Hvor mye du kan spare, avhenger av inntekt og nødvendige kostnader. Men potensialet er stort, spesielt ved å optimalisere faste utgifter.
Eksempler på besparelser
Boliglån: En renteforbedring på 0,5 % kan spare deg 15.000 kroner i året for et lån på 3 millioner kroner. Over 25 år kan dette utgjøre over en halv million kroner.
Forbrukslån: Ifølge Finansportalen kan du spare over 32.000 kroner i låneperioden på fem år ved å bytte til det billigste lånet. Raskere nedbetaling gir enda større gevinst.
Sparing: Unngå unødvendige gebyrer på fonds- og pensjonsprodukter. Et fond med 1 % lavere gebyrer kan gi deg 145.000 kroner mer i pensjonsbeholdning over tid.
Strøm: Bytt til en rimelig strømavtale. Du kan spare opptil 5 600 kroner i året ved å velge den billigste spotprisen. Sjekk også fakturaen din for unødvendige tilleggstjenester.
Vær konkret i målene dine
"Jeg må bli flinkere med penger" er for vagt. Du må konkretisere målene dine", sier Eriksrud.
Eksempler på konkrete mål:
Bygge bufferkonto: Bestem hvor mye du trenger på kontoen, og sett opp en plan for hvor mye du skal spare hver måned. Kutt utgifter der det er nødvendig, som ved matinnkjøp.
Kvitte deg med kredittgjeld: Lag en nedbetalingsplan og vurder å kutte ut kredittkort.
Smarte kjøp: Sett en grense for hvor store beløp som krever at du sammenligner priser og vurderer bruktmarkedet.
Ved å ta konkrete grep og fokusere på det du kan kontrollere, kan nyttårsforsettene bli starten på en tryggere og smartere økonomi.