Linfrø er like allsidig i dag og brukes i dag både som fiber til klær og pergament, samt til mel og i olje.
Her er fem interessante fakta om disse små, men supersunne frøene.
Ja, det har seg nemlig sånn at disse små uanselig frøene er med medlem av supermat-ligaen, så du kan gjerne like begynne å benytte deg av linfrøets fantastiske egenskaper først som sist.
1. Betennelsesdempende
Linfrø er kjent for sine mykgjørende og beskyttende egenskaper, som er nyttige i kampen mot betennelser. De gamle pleide å bruke linfrø til å behandle hoste, og i dag vet vi at de kan hjelpe mot indre betennelser som blærekatarr og betennelser i huden. Ganske imponerende, ikke sant?
2. Et godt alternativ til fisk
Linfrø er proppfulle av omega-3 fettsyrer, noe som gjør dem til et perfekt alternativ til fisk. Omega-3 er gunstig for både kropp og sinn, ettersom de forbedrer celleoksygeneringen og bidrar til en jevnere, glattere hud.
3. Inneholder 700 ganger mer lignaner enn noen annen mat
Ja, du leste rett! Det bittelille linfrøet inneholder over 700 mer lignaner enn noen annen mat, og er den beste kilden i planteriket. Forskerne tror at liganer kan bremse ned utviklingen til enkelte typer brystkreft, og andre krefttyper, som trenger østrogen for å utvikle seg.
4. Ikke overdriv inntaket
Linfrø absorberer mye vann, noe som kan påvirke kroppens jodopptak. Derfor bør du ikke innta mer enn 3-4 spiseskjeer per dag for å unngå eventuelle forstyrrelser.
5. Rik på fettsyrer
Lik avokadoen, er linfrø rik på essensielle fettsyrer og er perfekt både som matolje og til hud- og hårpleie. Spesielt linfrøoljen gir glans og mykhet til hud og hår, men det er viktig at den lagres riktig: den varer kun i 8 uker og må oppbevares i kjøleskap, borte fra lys, varme og luft.
Og sist men ikke minst: Linfrø har en nøytral smak og kan derfor kombineres med mange forskjellige matvarer. Prøv dem i yoghurt om morgenen, eller i salater for en rask og sunn lunsj.