De beste airfryer kan heve matlagingsferdighetene dine slik at du kan lage sprø, sunn mat på rekordtid.
Enten det er en oppvarmet kyllingnugget eller en gourmerett, tilbyr en airfryer en hel verden av matlagingsalternativer.
Selv om matlaging i en ovn eller på en komfyrtopp kan ta timer med hardt arbeid, lar den geniale designen til en airfryer deg få alt gjort på rekordtid.
Ved å bruke vifter til å sirkulere varme rundt det indre området, tilbereder en airfryer maten raskt mens den holder den sprø og varm. Det finnes flere typer airfryere, men de går stort sett ned til å ha en kurv eller svingdører foran.
De er et av de enkleste kokeapparatene å forstå og plukke opp, men det er fortsatt ganske mange farer når du jobber med dem. Fra smeltet plast til potensielle husbranner, her er syv farlige vaner du bør unngå når du bruker en frityrgryte.
Brennende mat
Når du bruker en frityrgryte, må du vite hvor lang tid det vil ta før maten tilberedes. Hvis du lar den stå litt for lenge, kan du føre til at den blir litt for sprø eller til og med brenner.
Når maten brenner, kan den brenne, spesielt hvis du bruker et stykke bakepapir under. Det kyllinglåret du lot ligge i 15 minutter ekstra kan veldig fort bli til en enorm flamme, så det er viktig å følge med på hvor lenge du har latt maten ligge i airfryeren.
Hver mat er forskjellig, og du bør prøve ut forskjellige oppskrifter for å finne det perfekte tidspunktet for din spesifikke modell.
Plasten får sitte
Airfryers er perfekte for å varme opp et frossent måltid du kjøpte på det lokale supermarkedet. Men i en hast kan du ende opp med å forlate den i plastbeholderen eller med emballasjen fortsatt på.
I motsetning til mikrobølgeovn eller ovnsmat, er dette et absolutt nei-nei og bør aldri gjøres i en airfryer.
For det første kan plast sive inn i maten din og føre til helseproblemer nedover veien. Men et mer umiddelbart problem er at plast lett kan ødelegge måltidet ditt eller brenne ned hjemmet ditt.
Overfylle kurven
Når du lager mat i en airfryer, vil du sørge for at varmen som roterer innvendig kan berøre alle områder av maten.
Men du bør sørge for at du ikke fyller pannen for mye, da det vil forhindre at alt du lager blir sprøtt.
Hver airfryer er forskjellig, men en god tommelfingerregel er å sørge for at brikkene dine ikke er stablet oppå hverandre eller klumpet sammen.
Rengjøring av kurven
Når du bruker en gryte eller panne, er det vanlig praksis å vaske den etter hver bruk for å få bort all smuss og bakterier.
En airfryer bør også rengjøres etter hver bruk, selv om du ikke tror det er nødvendig. Små smuler kan brenne, bakes på maten eller brenne.
Så når du lager mat med airfryeren, må du venne deg til å rengjøre den uansett hva du lager.
Du glemmer å forvarme
En airfryer kan være et moderne teknologisk vidunder, men den har fortsatt mange av de samme hindringene som en tradisjonell ovn har.
Uansett hvor fancy eller dyrt det er, trenger airfryeren fortsatt tid til å varme opp før du kan legge maten i kurven. Mange modeller kommer med temperaturmålere eller skjermer, slik at du vet når det er varmt nok til å sette mat i.
Hvis du ikke venter på at enheten skal varmes opp før du legger inn maten, har du stor risiko for å ødelegge både den og deg selv. Mat som legges i airfryer mens den varmes opp, koker ikke ordentlig, og etterlater den kald, ujevn eller bare grov. Det kan til og med være noen potensielle helserisikoer, hvis mat som kylling eller biff ikke er tilberedt, kan du bli veldig syk.
Du gir ikke rom for ventilasjon
De fleste airfryere bruker vifter til å spre varmen rundt et trangt kokerom. Men når varmen har gjort jobben sin, må den gå et sted, og det er derfor de fleste modeller har ventilasjonsåpninger.
De kan være plassert på siden, baksiden eller til og med toppen og bør aldri være helt lukket.
For å forhindre at airfryeren overopphetes, gi airfryeren litt plass unna en vegg eller andre apparater. Hvis du ikke gjør det, kan airfryeren overopphetes og enten slutte å fungere eller ta fyr i ekstrem grad.
Du lar airfryeren stå uten tilsyn
Som de fleste kjøkkenapparater, bør en frityrgryte ikke stå uten tilsyn mens den er slått på.
Selv om det kan virke lett å gå inn i et annet rom eller se på TV mens airfryeren lager mat, kan maskinen potensielt gå i stykker eller gå i stykker, noe som i beste fall fører til brent mat eller i verste fall et nedbrent hjem.
Med barn eller kjæledyr rundt, vokser denne faren enormt, da de ved et uhell kan kaste airfryer på bakken eller ødelegge den.