Det viser seg at kvinnelige ledere historisk sett kan ha vært mer aggressive enn sine mannlige motparter.
Likevel fører økt makt til kvinner generelt til mer fredelige samfunn.
Hvordan kan begge disse påstandene være sanne?
Det har Sky News sett på.
En verden i konflikt
Verden har blitt et farligere sted. Antall væpnede konflikter øker, og fra Ukraina og Russland til Israel og Gaza og Sudan er det menn som fører krigene. Samtidig ser vi andre steder i verden hvordan mektige menn leker seg med motorsager for underholdning.
Kun 13 av 193 land har en kvinnelig leder (per oktober 2024). Tidligere president i USA, Barack Obama, har tidligere uttalt at hvis det var flere, ville det ha ført til "mindre krig, bedre omsorg for barn og en generell forbedring i levekår og resultater". Han er ikke alene om å mene dette. Tidligere president i Irland, Mary Robinson, sa nylig at flere kvinner i maktposisjoner er "nødvendig" for en mer fredelig verden.
For 19 år siden uttalte tidligere FN-sjef Kofi Annan at "ingen politikk er viktigere for å forhindre konflikt enn å styrke kvinner". Likevel har ingen kvinne hatt jobben hans på 80 år.
Men ville verden faktisk blitt mer fredelig med flere kvinnelige ledere? Svaret er mer komplisert enn at det bare handler om hvem som sitter på toppen.
Frykten for å virke svak
Historisk sett har kvinnelige ledere vært like tilbøyelige til å starte konflikter som menn – eller enda mer, ifølge Christopher Blair, førsteamanuensis i politikk ved Princeton University. Han forklarer at kvinnelige ledere ofte føler seg tvunget til å opptre som "Jernkvinner" for å motbevise kjønnsstereotypier som fremstiller dem som for myke eller lite kompetente på nasjonal sikkerhet.
Et godt eksempel er Margaret Thatcher, som i 1982 beordret senkningen av det argentinske krigsskipet Belgrano og ledet Storbritannia gjennom Falklandskrigen. En annen er USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton, som nølte med fredssamtaler med Taliban fordi hun fryktet å bli oppfattet som svak, ifølge rådgivere.
I en stadig mer maskulin verden presses kvinner til å tilpasse seg maskuline lederskapsstereotyper, sier forfatter Joslyn Barnhart. Giorgia Meloni, Italias første kvinnelige statsminister, valgte for eksempel å bruke den maskuline tittelen "Il Presidente".
Studier viser at kvinnelige ledere straffes hardere for å trekke seg tilbake fra trusler, noe som kan oppmuntre dem til å eskalere konflikter snarere enn å søke fred. Theresa May ble i 2016 rost av britiske aviser for å være en ny "Maggie" (Thatcher), men ble to år senere kritisert for å være for myk i Brexit-forhandlingene.
Folk er forskjellige – det avhenger av individet
Forfatter Angela Saini understreker at kvinner ikke bare etterligner mannlig aggressivitet, men at de også selv er fullt i stand til å være aggressive. Hun peker på eksempler som Indias statsminister Indira Gandhi, som i 1975 erklærte unntakstilstand og slo hardt ned på politiske motstandere, samt historiske skikkelser som krigerdronningen Rani av Jhansi, Boudica og Jeanne d’Arc.
"Når vi spør om kvinner kan gjøre verden mer fredelig, må vi spørre: Hvilke kvinner?" sier Saini. "For hvis det er snakk om en verden styrt av Thatcher, Liz Truss, Marjorie Taylor Greene og Sarah Palin, er ikke det en verden jeg ville likt å leve i."
Det må skje større endringer
Så få kvinner har hatt makt at det er vanskelig å sammenligne dem med menn på en rettferdig måte. En studie fant imidlertid at dronninger i Europa mellom 1400- og 1900-tallet var mer tilbøyelige til å gå til krig enn konger.
Bare én av tre FN-land har noensinne hatt en kvinnelig leder. Psykolog Cordelia Fine mener at samfunnet måtte ha endret seg radikalt for at vi skulle ha en verden der kvinner styrte, og at det derfor er umulig å trekke konklusjoner basert på dagens situasjon.
Ikke bare et spørsmål om hvem som leder
Men det vi vet, er at økt makt til kvinner generelt fører til mer fredelige samfunn.
"Kvinners lederskap handler ikke bare om å være sjef," sier Mary Robinson.
Studier viser at når flere kvinner deltar i fredsprosesser, varer fredsavtalene lenger. Når flere kvinner er i parlamentet, reduseres forsvarsutgiftene. Og når flere kvinner stiller til valg, blir demokratier mer stabile og fredelige.
Det er disse samfunnene som skaper rom for nye former for lederskap.
I New Zealand, som er rangert som et av verdens mest likestilte land, viste tidligere statsminister Jacinda Ardern en annen lederstil enn mange av sine mer aggressive mannlige kolleger, sier Joslyn Barnhart.
Men utviklingen i verden peker foreløpig i motsatt retning, med en økende tendens til hypermaskuline og autoritære ledere.
Flere undersøkelser viser at kvinner generelt er mer skeptiske til krig – men denne forskjellen forsvinner når en trussel oppleves som akutt.
Mary Robinson avslutter med å påpeke at det ikke handler om at kvinner er bedre enn menn.
"Løsningen på verdens største utfordringer krever at alle stemmer blir hørt – ikke bare halvparten av verdens befolkning."