Klementin er for mange nordmenn både lukten og smaken av jul!
I år har flere nordmenn dog ment at det er flere steiner i klementinene enn normalt.
Årsaken til at så mange av årets klementiner har mer stein i seg enn normalt er krysspollinering.
Det mener sitrusekspert Rune Ellefsrud i Coop.
Til Stavanger Aftenblad sier han:
- Krysspollinering har oppstått fordi klementinblomstringen falt samtidig med at også mandarinene blomstret. Blomstringene har overlappet i større grad enn normalt, og biene har vært virkelig travle.
Varmen er også litt av grunnen til at mange mener klementinsesongen har vært vanskelig.
Kommunikasjonsrådgiver Anne Victoria Frogner i Bama sier at også deres klementiner har mer stein i år.
- Vi opplever mer stein og at frukten er litt mindre enn normalt. Det skyldes høye temperaturer og mer naturlig pollinering, sier Frogner. til avisen.
Juleklementinene er av sorten clemenules, som på grunn av varmen nå ligger 10-14 dager lenger framme i modningen enn vanlig. Det betyr at leverandørene snart må gå over til andre typer klementiner.
- Ved normalår har vi clemenules til langt over jul. I år klarer vi så vidt å ha nok. Rett etter jul går vi over til andre sorter, sier Ellefsrud.
Ifølge frukt.no spiser nordmenn i snitt fem kilo klementiner hver i de seks til åtte ukene frem mot jul.