Vi leter alle etter enkle måter å forbedre helsen vår på, og hva er enklere enn å drikke en kopp te? Spesielt en som har blitt solgt til oss i årevis som en mirakelkur.
Produkter basert på planter og andre aktive ingredienser, som grønn te, markedsføres som helseprodukter med evner til å forebygge kreft, forebygge hjerte- og stoffskiftesykdommer, anti-inflammatoriske egenskaper og mer.
Faktisk, per i dag, er grønn te den nest mest konsumerte drikken i verden. Nylig har populariteten for bruk for vekttap vært økende og produkter basert på grønn te har fått fart i både Israel og i utlandet.
Kan være farlig
Men til tross for dette har det også samlet seg bevis om potensielle skader fra økt forbruk av grønn te. Det skriver Jerusalem Post.
En ny studie utført av Israels Clalit Health Service og Kaplan Medical Center og publisert i det internasjonale fagfellevurderte akademiske tidsskriftet GastroHep viste at disse produktene kan skade leveren, fra å forårsake betennelse i leveren til direkte leversvikt.
Studien ble utført av prof. Steven Melnick, spesialist i gastroenterologi og indremedisin ved Kaplan. Problemet med grønn te: Botaniske giftstoffer
Kan skade leveren
Ifølge studien er det over 100 dokumenterte tilfeller av leverbetennelse på grunn av å drikke grønn te.
Denne betennelsen er et direkte resultat av botaniske giftstoffer i teplanten og er mest sannsynlig et resultat av en metabolsk reaksjon. I noen tilfeller førte det å drikke mer grønn te direkte til leversvikt, spesielt hos kvinner.
Studien sier at det ikke er klart nøyaktig hvilke komponenter som forårsaker leverskade siden det er et stort antall forbindelser fra forskjellige varianter.
Det er imidlertid klart at for noen mennesker kan det å kombinere grønn te med andre medisiner og urter føre til alvorlig leversykdom.
Snakk med legen din
"Det er viktig å merke seg at leverbetennelse og leversvikt på grunn av grønn tedrikking er sjelden," sa Melnick.
"I tillegg er det også veldig vanskelig å diagnostisere fordi det er vanskelig å diagnostisere en direkte sammenheng mellom å drikke grønn te og leversvikt. Samtidig har det imidlertid samlet seg bevis fra saker rundt om i verden om mennesker som fikk hepatitt etter å ha drukket mer grønn te."
Melnick sa at han nylig kom over et tilfelle der en 23 år gammel pasient drakk 2-3 kopper grønn te hver dag og i løpet av en måned ble dårligere i en slik grad at en levertransplantasjon var nødvendig.
"Dette er bare nok et eksempel på at folk som bruker disse produktene bør være klar over muligheten for komplikasjoner og konsultere fastlegen sin hvis det oppstår mistenkelige symptomer," sa han.