Det glitrer på Instagram, TikTok og over kafébord over hele landet – gelnegler har tatt skjønnhetsverdenen med storm.
Nå lager folk salongresultater hjemme, med UV-lamper og alt som hører til. Det koster mindre, går kjapt og ser fantastisk ut. Men bak den pene fasaden skjuler det seg et problem som blir stadig vanligere.
I en artikkel publisert av den danske nettavisen TV 2 Kosmopol forteller hudleger at de ser en kraftig økning i antall pasienter som får allergiske reaksjoner etter bruk av gelneglprodukter – spesielt blant unge kvinner.
Kløe, eksem, sviende hud og vonde neglebånd er noen av symptomene de kommer med. Og ofte er det ikke nok å bare ta en pause fra neglene – for allergien kan bli varig.
En trend med bismak
Hjemmesett for gelnegler lover glansfulle og holdbare resultater.
Men i små flasker og pen emballasje skjuler det seg stoffer som kan være kraftig allergifremkallende – særlig om man får produktet på huden.
Hudleger i Danmark og resten av Europa ser en tydelig økning i pasienter med kontaktallergier, særlig unge kvinner som bruker hjemme-sett uten veiledning fra fagfolk.
Det begynner ofte med litt kløe eller rødhet rundt neglene – men kan utvikle seg til væskende eksem, sprukken hud, infeksjoner og i noen tilfeller permanente allergier som også kan gi reaksjoner på andre produkter senere i livet.
Kjemien bak de vakre neglene
Gelnegler lages ved at et tynt lag geleaktig stoff – ofte basert på akrylater – pensles på neglene og herdes under UV-lys.
Dette gir et hardt og glansfullt resultat som kan vare i flere uker. Men problemene oppstår når det kjemiske stoffet kommer i kontakt med huden, spesielt hvis det ikke herdes skikkelig.
Akrylater er små, reaktive molekyler som kan trenge gjennom huden og trigge immunforsvaret.
Ønsker forbud
Hos Astma-Allergi Danmark etterlyser man nå strengere politisk regulering.
Organisasjonen ønsker et klart forbud mot bruk av akrylater i gelnegler, og mener innholdsstoffene må merkes tydeligere.
Når kroppen først har utviklet en allergi mot disse stoffene, kan du reagere på dem resten av livet – ikke bare i negleprodukter, men også i andre sammenhenger, som hos tannlegen (fyllinger og lim), i bandasjer og til og med enkelte medisinske implantater.
Dette bør du passe på før du bruker gelnegler hjemme
Les ingredienslisten nøye – og se etter stoffer som slutter på -akrylat eller -methakrylat. Disse er vanlige allergener.
Unngå hudkontakt – bruk forsiktighet og gjerne hansker. Gelen skal kun på neglene, ikke huden.
Bruk riktig UV-lampe – feil styrke eller herdetid kan gjøre at produktet ikke stivner skikkelig, noe som øker risikoen.
Ta pauser – la neglene få hvile mellom behandlinger.
Reagerer du med kløe, svie eller utslett? Avslutt bruken umiddelbart og oppsøk lege eller hudlege for vurdering.
Hvorfor dette angår flere enn man tror
Selv om det kanskje høres ut som et nisjeproblem, er dette et økende folkehelseproblem i følge dermatologer.
Når kontaktallergier først oppstår, kan de være svært vanskelige å behandle. Det finnes ingen kur, bare måter å unngå utløserne på.
Og for mange kan det bety slutten på ikke bare gelnegler, men også andre typer kosmetikk og medisinsk utstyr.
Gelnegler kan være en morsom og kreativ måte å pynte seg på – men litt kunnskap nå kan spare deg for mye ubehag senere.