Men det er god grunn til å endre på nettopp det, for ifølge Bon Appetit har det overskyede pastavannet faktisk et veldig nyttig formål.
På nettstedet sier de at pastavannet - som de refererer til som "flytende gull" - faktisk forbedrer sausen som følger med pastaen.
Dette skyldes at stivelsen fra pastaen siver ut i vannet under tilberedningen, noe som gir den det klassiske overskyede utseendet. Siden vannet ser ut til å ha en kjedelig ettersmak, heller vi nesten alle vannet ned i vasken før vi spiser pastaen.
Det viser seg imidlertid at det er bortkastet. Ifølge Bon Appetit er væsken perfekt for emulgering, det vil si å kombinere vann og olje, noe som resulterer i en silkeaktig saus med en ideell konsistens.
I enklere termer kan emulgering ha stor innvirkning på holdbarheten og smaken av sausen. Det binder oljen og vannet sammen slik at det ikke er vannaktig sølepytt i bunnen av tallerkenen/bollen.
Å legge til en liten mengde pastavann i sausen din kan bidra til å tykne den. Dette er et flott alternativ til mel, maisstivelse, tung fløte og lignende, som alle kan ødelegge retten hvis du tilsetter for mye.
Så neste gang du koker pasta, spar vannet og legg det til sausen. Det kan gjøre alt litt mer deilig.