Derfor bør du være forsiktig: Rabarbra kan koste deg livet

05/11/2023 20:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rabarbra er en favoritt sommersnack blant nordmennene – men du bør være forsiktig.

Rabarbra er en stor favoritt blant nordmennene – og det smaker fantastisk i mange ting. Men de vakre bladene er også usnne, og i verste fall kan de være livsfarlige.

Ofte er det rabarbrastilkene som brukes i oppskrifter med rabarbra, men det finnes også oppskrifter med rabarbrablader, og disse bør man unngå. Det er spesielt bladene fra rabarbra som kan gjøre deg alvorlig syk.

Blant annet advarer mattilsynet mot dette når det er høysesong for rabarbra.

Det er også viktig å være klar over at det ikke gjør rabarbrabladene mindre giftige dersom de tilberedes før de spises. 

Rabarbrablader inneholder oksalsyre, som blant annet binder kalsium og dermed hindrer det i å renne ut i blodet og til beinene.

Rabarbrastilkene inneholder også oksalsyre, men dette er vanligvis ikke noe problem. Vi spiser oftest den tilberedte rabarbraen sammen med meieriprodukter, og de nøytraliserer oksalsyren. 

Professor i matkjemi, Leif Skibsted, sier til bladet I Form . 

Men innholdet av oksalsyre i bladene er alt for høyt til at de i det hele tatt kan spises. 

I tillegg er det andre ting du bør være oppmerksom på i denne forbindelse. For eksempel at oksalsyre faktisk kan løse opp jern og aluminium. Du bør derfor ikke koke rabarbra i en gryte av glass eller aluminium, da det vil løse seg opp og gi en ekkel smak. Du må derfor bruke en emaljert panne for tilberedning av rabarbra.