En "ørehenger" – eller "earworms" som det heter på engelsk – er fengende melodier som setter seg på hjernen og spiller om og om igjen. Ordet kommer fra det tyske "Ohrwurm", og ifølge en fersk undersøkelse opplever over 90 % av befolkningen dette minst én gang i uken. Rundt 15 % beskriver til og med opplevelsen som plagsom.
Psykolog og språkforsker Dr. Phil Beaman ved University of Reading har ledet en studie på fenomenet. Han sier at å få en sang på hjernen har vært kjent i lang tid – faktisk nevnte både Edgar Allan Poe og Mark Twain dette i sine verk allerede på 1800-tallet. Det skriver Popular Science.
"For de fleste varer det kanskje bare noen minutter, men noen kan plages av den samme melodien i flere dager. Det kan være både frustrerende og utmattende", sier Beaman.
Sånn foregår forsøkene
I forsøket deltok 98 frivillige. De fikk høre de fengende sangene "Play Hard" av David Guetta og "Payphone" av Maroon 5, og ble deretter bedt om å ikke tenke på sangene i tre minutter. Hver gang melodien dukket opp i tankene, skulle de trykke på en tast.
Forskerne testet tre forskjellige grupper: én som tygget tyggegummi, én som finger-trommet, og én som ikke gjorde noe. Resultatet? De som tygget tyggegummi tenkte sjeldnere på sangene enn de andre.
Beaman tror dette skyldes at tygging forstyrrer den indre "snakkingen" i hodet vårt – altså den indre monologen som også kan spille musikk for oss.
"Kanskje denne typen aktivitet kan hjelpe mot andre påtrengende tanker, som ved tvangstanker, men det trengs mer forskning før vi vet sikkert", sier han.
En tidligere studie fra universitetet viste også at nesten hvilken som helst sang kan sette seg på hjernen. Artister som Pink Floyd, Justin Timberlake og Guns N' Roses ble nevnt flere ganger, men listen viste at folk har svært individuelle sanger på hjernen.
Beaman avslutter:
"Poplåter ser ut til å være spesielt vanskelige å undertrykke. Men kanskje denne forskningen er musikk i ørene til dem som plages mest."