En ny undersøkelse fra Epinion for Kulturen på P1 viser at 30 prosent av foreldrene helst velger bøker, TV-programmer eller musikk fra sin egen barndom til barna.
Av disse svarer 18 prosent at de foretrekker bøker de husker fra egen oppvekst.
Foreldre kan ofte ha vansker med å oppdatere seg når de velger kulturtilbud for barna sine, ifølge både eksperter og bokhandlere.
Å lese bøker fra sin egen barndom kan fastholde et antikvarisk syn, mener en rekke eksperter som oppfordrer foreldre og besteforeldre til å legge vekk bøkene om Hakkebakkeskogen, Karius og Baktus og Emil i Lønneberget.
Barn bør få være med på å bestemme hva som skal leses
Professor i barne- og ungdomslitteratur ved Aarhus Universitet, Nina Christensen, mener barn har rett til medbestemmelse, også når det gjelder høytlesning.
"Det kan være fristende å dele sine egne barndomsfavoritter med barna, enten det er bøker eller episoder av "Pippi Langstrømpe". Man spør seg kanskje: Kan noe virkelig være bedre enn det vi selv leste eller så som små? sier hun.
Selv om det kan være positivt å dele sine egne favoritter, er det også viktig å introdusere barn for nyere kultur som speiler den verden de vokser opp i.
"Å lese høyt fra egne barndomsbøker kan være en fin måte å videreføre tradisjoner på, men det er verdt å reflektere over om disse bøkene gir like stor verdi for barna i dag", sier Christensen.
Nyere litteratur speiler dagens samfunn
Christensen peker på at nyere barnebøker ofte tar opp temaer som kjønnsroller, klimaendringer og moderne familieformer. For eksempel spiller fedre en mer sentral rolle i mange av dagens historier.
"Forfatterne som skriver i dag, er forankret i sin tid. Barna fortjener å møte bøker som hjelper dem å forstå verden de vokser opp i", sier hun.
Sterk tradisjon for høytlesning i Danmark
Ifølge tall fra Danmarks Statistik leser 62 prosent av foreldre med barn mellom 0–5 år høyt daglig. Dette vitner om en sterk lesekultur, mener Christensen.
Hun oppfordrer foreldre til å balansere mellom gamle og nye bøker når de bygger barnas bibliotek.
"Å vise barna et bredt spekter av litteratur og kultur er alltid en god idé", sier hun.
Barnets rett til å velge
Christensen viser til FNs barnekonvensjon, som gir barn rett til medbestemmelse i spørsmål som angår dem. Dette gjelder også valg av litteratur og kulturtilbud.
"Å utforske bøkenes verden handler også om å utvikle sin egen smak. Det kan være praktisk for foreldrene om barnet liker de samme bøkene som dem selv, men kanskje litt kjedelig", sier hun.
Bokhandlere bekrefter at mange foreldre velger bøker fra sin egen barndom, som Astrid Lindgren og H.C. Andersen.
Nyere bøker får også oppmerksomhet
Til tross for nostalgien finnes det nyere barnebøker som har blitt svært populære. Jakob Martin Strids "Den fantastiske buss" har solgt millioner av eksemplarer.
Lone Haagerup, leder for den danske Bokhandlerforeningen, mener det er viktig at bokhandlere fremmer nyere barnebøker som alternativer til klassikerne.
"Selv om mange voksne kjøper nostalgisk, må vi vise frem den rike og varierte barneboklitteraturen som finnes i dag."
Hun ser frem til selv å kunne dele "fantastiske bøker fra de siste årene" med fremtidige barnebarn.
Den fjerde onsdag i januar markeres som en dag hvor bok-elskere oppfordres til å dele tips til bøker man bør lese. Kanskje det kunne være en idé å ta oppfordringen og forsøke å finne noen nye bøker å introdusere for de minste?