Frosne bær har vært årsaken til Roskilde-syken i flere tilfeller, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen å koke dem i minst ett minutt før de brukes i smoothies, desserter eller som kakepynt.
Når bærene «bobler» i minst ett minutt drepes eventuelle virus og bakterier og risikoen for sykdom reduseres.
Dette opplyses på nettsidene til Fødevarestyrelsen.
For selv om det er fristende å bare sette tennene ned i de frosne bærene, er det helt for boken om du bare koker dem i minst ett minutt.
Roskildesyge er en infeksjon som ofte er forårsaket av norovirus, og symptomene kan være plutselig kvalme, oppkast og diaré.
Sykdommen kan smitte via mat, og frosne bær kan være en smittekilde, selv om man ikke kan se, lukte eller smake om de er forurenset.
Derfor er det beste forsvaret å koke bærene i minst ett minutt før du bruker dem i matlagingen.
Samme anbefaling i Norge
Fødevarestyrelsens anbefaling legger derfor ikke skjul på at den absolutt ikke bare gjelder i Danmark – men også i Norge.
DinSide har tatt kontakt med Mattilsynet for å få bekreftet om anbefalingen fortsatt er aktuell i dag, og svaret er klart: Ja.
Laila Jensvoll, seniorrådgiver i Fødevarestyrelsen, påpeker at bærene ikke trenger å tines først, da bare utsiden av bærene kan være forurenset.
Skal du bake en kake med bær i ovnen, trenger du ikke koke dem først. Det er kun hvis bærene skal brukes i retter som ikke krever varmebehandling at de skal kokes.