Plantebasert mann har for så vidt tatt tak i mange dansker – hallo Kjøttløse mandager. På grunn av helse- og miljømessige årsaker kan du lure på om det er sunt å spise rødt kjøtt normalt.
Selvfølgelig kan rødt kjøtt være en del av et balansert kosthold når det konsumeres med måte. Ikke alt kjøtt er skapt like, og et bestemt kjøtts ernæringsprofil (spesielt fettinnhold og hvor bearbeidet det er) vil avgjøre hvor sunt det er å innta hver dag.
Her avliver vi myter om rødt kjøtt og deler hva vitenskapen sier om hva det å spise kjøtt hver dag gjør med kroppen din over tid.
"Kjøtt er åpenbart en kilde til protein, og magert kjøtt er en mat med høyt protein og lavt kaloriinnhold som holder deg mett i lang tid," sier Jonathan Valdez, RDN, CDCES, CPT, eier av Genki Nutrition og New York City mediatalsmann for New York State Academy of Nutrition and Dietetics.
Valgene av magert rødt kjøtt inkluderer kjøttdeig, mørbradbiff, stekt ribeye eller biff og mørbradbiff. Det er det Eatingwell skriver.
Proteinet i kjøtt kan hjelpe med vekttap i tillegg til å bygge og vedlikeholde muskelmasse, ifølge Valdez.
En grillet 121-grams mørbradbiff, for eksempel, inneholder 255 kalorier, 37 gram protein, 11 gram fett og 0 gram karbohydrater, ifølge USDA.
Det er litt av et proteinkick. I tillegg til protein er rødt kjøtt en solid kilde til vitamin B12. "Vitamin B12 er essensielt for metabolismen og finnes hovedsakelig i dyrebasert mat," sier kostholdsekspert Kris Sollid, RD.
I tillegg til rødt kjøtt kan du finne vitamin B12 i fisk, fjærfe, egg og meieriprodukter, ifølge National Institutes of Health. Du har sikkert hørt at det å spise mer rødt og bearbeidet kjøtt har vært knyttet til tykktarmskreft, og flere vitenskapelige studier støtter denne koblingen.
Det er dårlige nyheter for cheeseburger- og pølseelskere.
En studie fra 2021 publisert i Cancer Discovery identifiserte et spesifikt mønster av DNA-skade i tykktarmssvulster for individer som ofte spiste rødt og bearbeidet kjøtt, noe som ytterligere impliserte inntak av disse matvarene som en risikofaktor for utvikling av tykktarmskreft.
Å spise kjøtt kan være en del av et balansert kosthold. – Når magert kjøtt inntas i riktig balanse med frukt, grønnsaker og fullkorn, kan det være en del av et sunt kosthold, sier Kris Sollid.
Men å oppnå denne balansen avhenger av hvor mye kjøtt du spiser, hva slags og hvor ofte.
Når det gjelder kjøttalternativer, anbefales det å konsumere magert, mindre bearbeidet kjøtt oftere enn fetere og bearbeidet kjøtt (som pølser, bacon og salami).