Oppvaskmaskinen er til stor hjelp i mange hjem, men ikke alt kjøkkenutstyr egner seg for maskinvask.
Rengjøringsguiden her gir deg en oversikt over hva som er best å vaske for hånd. Det skriver Tag24.
1. Belagte panner og gryter
Belagte panner og gryter bør ikke settes i oppvaskmaskinen. Non-stick-belegget deres kan ødelegges av vaskemiddelet og varmen, noe som øker risikoen for at maten brenner seg.
I tillegg kan rester av oppvaskmiddel på pannen frigjøre kreftfremkallende stoffer ved oppvarming. Rengjøring i oppvaskmaskin kan også føre til at skruene på håndtakene ruster.
2. Skarpe kniver og kjøkkenredskaper
Skarpe kniver og kjøkkenredskaper med blad bør vaskes for hånd, da oppvaskmaskinen kan gjøre knivene porøse og sløve.
3. Kjøkkenutstyr av tre
Kjøkkenutstyr av tre bør aldri rengjøres i oppvaskmaskinen. Varmt vann og vaskemidler kan endre strukturen til treverket, forårsake sprekker og gjøre det sprøtt.
4. Krystall og frostet glass
Krystall og frostet glass bør ikke settes i oppvaskmaskinen. Krystallglass kan bli grumsete og miste sin glans, mens frostet glass kan få en gulaktig farge.
5. Bokser, kopper og fat av akryl og plast
Kjøkkenutstyr og servise av akryl og plast bør unngås i oppvaskmaskinen. Plasten kan deformeres, ripe, bli melkeaktig og i verste fall smelte.
6. Espressomaskiner og gryter
Espressomaskiner og gryter bør ikke settes i oppvaskmaskinen, med mindre de er uttrykkelig angitt som egnet for dette formålet. Ellers kan aluminiumsbeholdere oksidere og bli mørke.
7. Isolerte beholdere
Isolerte beholdere, som termoser, bør ikke settes i oppvaskmaskinen. Rengjøringsmidler og oppvasksalt kan angripe gummipakningene og gjøre dem gjennomtrengelige for vann.
8. Servis av aluminium, bronse, kobber, messing og tinn
Servise av aluminium, bronse, kobber, messing og tinn bør ikke settes i oppvaskmaskinen, da de kan bli misfarget og matt. Sølvbestikk og sølvfat og -skåler bør også vaskes for hånd for å unngå misfarging.