En dusj er ofte synonymt med renslighet og friskhet. Men hvis du glemmer å holde øye med dusjforhenget, kan det motsatte faktisk være tilfelle.
I følge mikrobiologer kan dusjforheng og plastgardininnlegg bli grobunn for skadelige mikroorganismer – selv om de ser rene ut.
Dette fordi det fuktige baderomsmiljøet gir perfekte forhold for bakterier og mugg. Professor Alfredo G. Torres fra University of Texas advarer, spesielt for personer med svekket immunforsvar, at disse mikroskopiske vekstene kan utgjøre en reell helserisiko. Det melder mediet Parade.
Derfor anbefaler både forskere og produsenter at du bytter ut dusjforhenget hver sjette til tolvte måned – avhengig av materiale og bruk. Hvis du bor i et område med høy luftfuktighet, for eksempel nær kysten, kan det hende du må bytte oftere.
Et dusjforheng av plast bør desinfiseres med klor annenhver til fjerde uke. Hvis det er laget av stoff, er det vanligvis nok å vaske det en gang i måneden. Ifølge eksperter forlenger det levetiden og fjerner organisk materiale som bakterier lever av.
Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot misfarging. En rosa eller oransje tone kan komme fra bakterien Serratia marcescens, som i sjeldne tilfeller kan forårsake infeksjoner.
Svarte eller grå flekker, spesielt i bunnen, indikerer mugg, som kan forverre allergier og astma. Dessuten er muggen lukt et tydelig tegn på at det er på tide med utskifting.
Et enkelt, men ofte oversett råd er å la gardinen tørke helt etter hver dusj. Mikroorganismer krever fuktighet for å overleve – så god ventilasjon og tørking er ditt beste forsvar.
Et rent dusjforheng handler derfor ikke bare om hygiene – men også om helsen din.