Det bør ikke gjøres ofte, men noen ganger kan det være nødvendig å vaske dunjakka i vaskemaskinen.
Før du gjør det, er det samtidig svært viktig å være klar over risikoen det medfører:
En nyvasket dunjakke kan lukte skikkelig vondt dersom du ikke er svært nøye med etterarbeidet.
Tabber du deg ut her, vil stanken i dunjakka sannsynligvis aldri forsvinne helt.
Hvordan vaske dunjakka?
En dunjakke er ikke bare en dunjakke når det kommer til rengjøringsråd. For i noen dunjakker opplyses det på vaskelappen at jakka kan eller skal maskinvaskes, mens vaskelappen i andre dunjakker opplyser at jakka aldri må i vaskemaskinen.
Grunnen til dette, er gjerne sammensatt, men kort sagt, handler det først og fremst om hvilke typer tekstiler eller overflatedetaljer som dunjakka er designet med. Noen tekstiler og detaljer er rett og slett ikke egnet for maskinvask.
- Men siden de fleste av oss ikke er så flinke til å vaske for hånd, kan det være spesielt vanskelig å vaske en dunjakke for hånd.
Det mener Trude Blekastad, Textile Engineer hos Bergans.
Det som uansett alltid gjelder om dunjakka vaskes i maskin, er at den skal vaskes på skånsomt program, og da med ullvaskemiddel eller annet mildt middel som ikke skader dun, understreker eksperten.
- Flekker på dunjakka må fjernes så fort som mulig. Disse kan fjernes med egnet flekkfjerningsmiddel, men vær nøye med å skylle dette ut før dunjakka vaskes i maskinen, sier Blekastad videre.
Men - det hjelper lite å vaske dunjakka ren og pen og fri for flekker dersom du ikke er svært nøye med etterarbeidet, understreker Ingun Grimstad Klepp, den velkjente tekstileksperten og seniorforsker ved SIFO og Oslo Met.
Med etterarbeid menes tørking.
For utfordringen med dun som er innpakket i enten jakker, dyner eller puter, er at det kan stinke i evigheter dersom det forblir fuktig.
- Dun kan vaskes, men hvis jakka er vann- og vindtett har du et problem. Skrekkeksempel kan være jakker med fast dunfyllfôr. Noen dunjakker kan bli skikkelig ulekker når dunet ikke tørker, sier Klepp.
Det er dette som kan skje med en dunjakke som er helt tett, selv etter timevis i tørketrommel, advarer hun.
Når dunjakka bruker svært lang tid på å tørke, eller ikke tørker skikkelig i det hele tatt, vil den ikke lukte rent, men mugg, kanskje til og med oppkast!
Derfor bør du altså ha fullt fokus på tørkeprosessen av dunjakka etter vask, understreker de to ekspertene.
Her er deres tørkeoppskrift:
La dunjakka henge-tørke litt om den er veldig våt.
Deretter skal du tørke den i tørketrommel sammen med to-fire tennisballer eller liknende, Tennisballene puffer dunet i jakka og gjør den luftig igjen.
Tromle på maks 60 grader.
Ta ut jakka underveis og riste litt på den før du tørker den videre i trommelen.
Når trommelen er ferdig, tar du ut dunjakka og klapper og fluffer litt på den slik at dunet sprer seg inni tekstilet.
Heng så jakka på en henger med litt luft rundt.
La jakka henge på henger med litt luft rundt seg i en times tid før du henger den i garderoben med andre klær igjen.
Om du ikke har tørketrommel til å tørke dunjakka, kan du la den tørke på en henger eller stativ. Men da er det viktig at du jevnlig rister og dunker lett på jakka underveis i tørkeprosessen for å puffe opp dunet.
Klem litt rundt på jakka for å kjenne etter antydning til fukt. Fortsett tørkeprosessen til jakka kjennes fullstendig tørr.