For mange av oss er den første koppen kaffe om morgenen nærmest hellig og kanskje nødvendig for å starte dagen skikkelig.
Men hvis målet med kaffen er å kvikke deg opp, bør du drikke den når kortisolnivået i kroppen er lavt.
Det betyr at man egentlig ikke bør drikke kaffe om morgenen, mener forskerne.
Dette skriver kaffenettstedet Kaffegeek.
Økning i kortisolnivå
Rett etter at du våkner, begynner kroppen å produsere kortisol, og etter omtrent to timer vil kortisolnivået toppe seg.
Ifølge forskerne kan det derfor være en fordel å vente noen timer før man drikker den første koppen kaffe.
Resten av dagen vil kortisolnivået falle og stige. Dette kan variere fra person til person, men du kan få mest utbytte av koffeinen tre til fem timer etter at du har stått opp.
Trenger du et ekstra løft når den såkalte 14-timers pausen kommer på ettermiddagen, kan det være et godt tips å ta en kopp kaffe rundt omkring 13 hvis du har vært våken siden 6.30.
Kortisol er et såkalt stresshormon som forekommer naturlig i kroppen. Det er stoffet som får deg til å føle deg mer våken, akkurat som koffein. Kortisolnivået varierer gjennom dagen og følger din biologiske døgnrytme.
Et spørsmål om vane
Monica Hauger Carlsen, koffeinekspert og ernæringsforsker ved Institutt for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, skriver i en e-post til Dagbladet at hun ikke tror at folk flest drikker kaffe for å få best mulig effekt av koffeinen i kaffe.
– Kaffe drikkes av mange fordi det har blitt en vane og fordi man føler at man blir polert av det. Koffein har den effekten på kroppen.
Noen studier tyder på at koffein også kan ha en effekt på den indre «klokken» som styrer døgnrytmen vår, men det trengs mer forskning før man kan si noe sikkert om denne effekten, skriver hun.
Hun understreker at før det forskes mer på dette, mener hun at effekten er så liten at den ikke vil ha så stor effekt for de fleste voksne.
– Men det kan absolutt ikke skade å vente med kaffen til man har våknet litt ordentlig om morgenen, skriver Carlsen. Drikker du kaffe hver dag, blir kroppen til en viss grad vant til koffein. Drikker du ikke kaffe kan du få abstinenssymptomer, som hodepine, skriver hun.
– Slike abstinenssymptomer går som regel over etter noen dager. Det er individuelt i hvilken grad du opplever abstinenssymptomer når du slutter å drikke kaffe. Effekten av koffein varierer ganske mye fra person til person. Og selv om du har et regelmessig inntak av koffein, hvis du drikker mye mer enn vanlig en dag, kan du likevel få akutte symptomer som søvnproblemer, advarer forskeren.
Kaffe på ettermiddagen
Carlsen påpeker at det er en fordel for voksne å drikke kaffen sin om morgenen fremfor om ettermiddagen.
– Den oppkvikkende effekten du ønsker av kaffe kommer da i løpet av de timene på døgnet da de fleste av oss må være aktive. Siden koffeinens oppkvikkende effekt ofte kommer fra ca. 30 minutter til noen timer etter inntak er det lurt for de fleste å la være å drikke kaffe sent på ettermiddagen og kvelden, skriver hun.
Forskeren forklarer at mange kan oppleve å ikke sove eller få søvnproblemer hvis de drikker kaffe senere på dagen. Hun understreker likevel at effekten av koffein varierer ganske mye fra person til person, så noen kan innta koffein om kvelden og likevel sove godt.
Når du drikker koffein påvirker det flere prosesser i kroppen, som i sum gir en oppkvikkende effekt, forklarer forskeren.
– I store doser kan koffein gi negative helseeffekter som følelse av rastløshet og angst, skriver hun og forklarer at dette gjelder voksne, friske mennesker.
Hun legger til at det meste av forskningen på koffein er gjort på voksne. Er du barn, ung eller gravid bør du derfor være mer konservativ med koffeininntaket, understreker Carlsen.