Ifølge videnskab.dk har fosterets kjønn mer innflytelse på svangerskapets forløp enn mange kanskje er klar over. Fødselslege Jacob Alexander Lykke ved Rigshospitalet i København viser til omfattende studier at graviditeter forløper litt forskjellig avhengig av om det er en gutt eller jente i magen.
Individuelt er forskjellene ofte små, men i store befolkningsstudier trer tydelige mønstre frem.
Gutter er mer sårbare under svangerskapet
Lykke påpeker at guttefostre generelt er mer sårbare under svangerskapet. Det er blant annet litt høyere risiko for spontanabort og for tidlig fødsel når mor bærer på en gutt.
Guttene vokser gjerne raskere i magen, noe som kan gjøre dem mer sårbare tidlig i utviklingen – og øke risikoen for at svangerskapet ikke fullføres til termin.
Dette kan delvis forklares med at guttefostre ofte vokser raskere, noe som kan gjøre dem mer utsatt for komplikasjoner tidlig i utviklingen.
Videre viser forskning at kvinner som bærer guttefostre, har en litt høyere risiko for svangerskapsforgiftning og tidlig vannavgang.
Flere komplikasjoner for mødre med guttefostre
En stor svensk studie fra 2010, som analyserte over én million fødsler mellom 1990 og 2001, fant små, men signifikante forskjeller mellom kjønnene:
• Svangerskapsforgiftning: 3 prosent hos kvinner som bar en gutt, mot 2,9 prosent ved jentefostre.
• Tidlig vannavgang: Forekom hos 1,3 prosent av kvinner med guttefoster, mot 1,2 prosent hos dem med jentefoster.
• Morkakeløsning: Liten økning i risiko ved guttefostre – en alvorlig komplikasjon som kan få store konsekvenser for både mor og barn.
"Big brother is killing you"
En dansk studie fra 2021 viser at kvinner som fikk en gutt som sitt første barn, har litt høyere risiko for spontanabort i neste graviditet.
Fenomenet har fått kallenavnet “Big brother is killing you”.
Fødselslege Jacob Alexander Lykke forklarer at det kan ha med kroppens immunforsvar å gjøre. Når man er gravid med en gutt, kommer mors kropp i kontakt med bestemte egenskaper hos guttefosteret – og det kan gjøre at immunforsvaret «husker» dette til neste gang.
Ikke bare kjønn som spiller inn
Forskere har sett en sammenheng mellom det å få en gutt først og økt risiko for spontanabort i senere graviditeter – men kjønn alene forklarer ikke alt.
Overlege Ole B. Christiansen understreker at det ser ut til å være kombinasjonen av barnets kjønn og visse genetiske forhold hos mor som har betydning.
Kvinner med en spesiell vevstype (HLA klasse 2) kan reagere sterkere på bestemte proteiner i guttefostre, noe som kan trigge en immunreaksjon mot fosteret eller morkaken.
Dette kan i noen tilfeller øke risikoen for at kroppen avviser graviditeten. Samtidig er det viktig å huske at dette er usikkert og ikke nødvendigvis en direkte årsak – bare et mønster forskerne har sett hos noen kvinner.
Ingen grunn til å bekymre seg
Selv om forskningen viser noen forskjeller mellom svangerskap med gutter og jenter, er det viktig å huske at de aller fleste graviditeter går helt fint.
Fødselslege Jacob Alexander Lykke sier at dette først og fremst er interessant for forskere og helsepersonell, og at det ikke er noe den enkelte gravide trenger å stresse med.
Det kan være forskjeller, men de er små – og sjelden noe den enkelte merker. Det store bildet er klart: de aller fleste graviditeter går helt fint, uansett hvem som vokser der inne.