Når påsken nærmer seg, og fargede egg står øverst på mange familiers huskeliste, dukker spørsmålet opp hvert år på norske kjøkken:
Hvordan forhindrer du at egg sprekker under koking?
Det finnes utallige husholdningstips og gamle kjøkkentriks, men nå har et nytt og overraskende triks begynt å få gjennomslag blant både erfarne husmødre og profesjonelle kokker.
Det skriver Flagman.
I tillegg til klassikerne som eddik, salt og natron, som lenge har vært kjent for å styrke eggeskall og holde eggehvitene inne, har en noe mer uvanlig metode vakt interesse: fyrstikker eller tannpirkere i kjelen. Selv om det høres sprøtt ut ved første øyekast, er det nettopp dette flere har hatt suksess med.
«Fyrstikker eller tannpirkere hindrer eggehviten i å lekke ut, selv om det er en liten sprekk i skallet», lyder forklaringen, og det ser ut til å fungere, selv om ingen vet nøyaktig hvorfor.
Dette er metoden
Metoden er enkel.
Legg 3-5 fyrstikker eller tannpirkere i kjelen med vann og kok eggene som vanlig.
Etter ti minutter og en dukkert i kaldt vann er det på tide å sjekke resultatene, og for mange betyr dette færre knuste skall og flere vakre fargede egg.
Men teknikk er ikke alt.
Det anbefales å la eggene stå i romtemperatur før de kokes, da kalde egg lettere sprekker i varmt vann. Legg dem forsiktig i pannen, pass på at de ikke er for tett sammen.
Bruk kaldt vann og pass på at det dekker eggene med minst to centimeter.
Med litt tålmodighet og en god håndfull husholdningstips kan gamle og nye, kokende egg bli en suksess, selv når du ønsker å sette farge og komme i påskestemning.