Likevel viser en ny medlemsundersøkelse, utført av LB Forsikring, at hele 42 prosent ikke lufter tilstrekkelig om vinteren. Mangel på ventilasjon kan få alvorlige konsekvenser for både helse og bolig – i verste fall kan det fremme muggsopp.
Kjølig luft, is og snø. For mange rimer det nok mest på kos inne og et ønske om å holde den kalde luften ute. Men mangel på ventilasjon kan få konsekvenser for både vår egen og hjemmets trivsel, sier Anne Mette Kirkegaard, underdirektør for skade- og juss, i LB Forsikring, Danmarks største medlems-eide forsikringsselskap.
Det skriver Nyheder24.
«Hvis du ikke lufter, får du tung og dårlig luft med høyt innhold av CO2. Det kommer for eksempel fra matvarer og kjemikalier fra ulike hårsprayer og deodoranter, sier Anne Mette Kirkegaard, som fortsetter:
«Dårlig luft kan påvirke oss mye og gi blant annet hodepine, tretthet og dårlig søvn. Men det kan også få alvorlige konsekvenser for hjemmet vårt hvis du ikke lufter ut. Den fuktige luften vil stå stille, noe som dessverre gir gode muligheter for muggdannelse.»
Stearinlys forurenser inneklimaet
Den mørke vintertiden kombinert med jul er for mange også lysets tid. Lysene er imidlertid rene inneklimasyndere, spesielt hvis du ikke lufter skikkelig, skriver LB Forsikring i en pressemelding.
«Hvis du bruker stearinlys til å lyse opp i kosen, skal du vite at stearinlys avgir mye partikler, som både er dårlig for helsen og inneklimaet. En god idé er derfor å kutte av noe av veken og unngå trekk når du fyrer opp. Dette sikrer at enda flere artikler ikke spres. En annen god idé er også å redusere forbruket av levende lys ved for eksempel å bruke LED-lys i stedet», sier Anne Mette Kirkegaard, underdirektør for skade- og rettssak, LB Forsikring, som imidlertid understreker at man selvfølgelig kan bruke stearinlys i vinter må du bare være klar over behovet for ventilasjon også.
Redd for regningen ved lufting
LB Forsikring anbefaler at du lufter 2-3 ganger daglig i 5-10 minutter hver gang. Flertallet følger instruksen, men 42 prosent svarer i undersøkelsen at de ikke lufter tilstrekkelig.
En av grunnene er blant annet at de er redde for varmeregningen. Men det kan faktisk være billigere i forhold til varmeregningen å lufte.
«Hvis du ikke lufter, har du tung og fuktig luft i boligen, som faktisk tar lengre tid å varme opp. Det må derfor brukes mer energi til oppvarming dersom du ikke lufter. Det kan derfor være positivt for lommeboken om man prioriterer lufting», sier Anne Mette Kirkegaard.
En av tre svarer også at de ikke lufter etter instruksjonene fordi de glemmer det, og LB Forsikring gir derfor gode råd om hvordan du lettere kan huske utluftingen.
Fem gode tips:
Gjør lufting til en vane. Luft for eksempel når du står opp, hver gang du pusser tennene, lager mat eller lignende.
Slå på viften når du lager mat. Hvis du ikke skifter luft under og etter matlagingen, kan damp og fett legge seg på kjøkkenet og i rommene rundt. Husk derfor å slå på viften helst 5 minutter før til 5 minutter etter tilberedning. Hvis du ikke har vifte, er det viktig å åpne vinduene rundt ovnen og holde dørene til de omkringliggende rommene lukket.
Lukk baderomsdøren etter dusjing. Vi dusjer i snitt i over 6 minutter av gangen, og de varme badene gir mye fuktighet. Derfor er det greit å holde døren til badet lukket og å lufte godt etter badet.
Ikke tørk klær inne. Du bør henge klærne til tørk ute. Hvis du sjelden tørker klær inne, bør du gjøre det i et rom med mekanisk avtrekk (ofte et bad eller et dedikert tørkerom).
Stearinlys er fint, men de er en av de store synderne når det kommer til inneklima, så husk å lufte godt ut. Det finnes alternativer til stearinlys, som LED-lys, som også gir opplevelsen av en flimrende flamme.
Om undersøkelsen:
Medlemsundersøkelsen ble gjennomført i oktober 2023 i LB Forsikrings medlemspanel, som ble rekruttert blant LB Forsikrings over 420 000 medlemmer.
1367 medlemmer, som alle er over 18 år, har deltatt i undersøkelsen. 49 % av de spurte er kvinner og 51 % er menn.
LB Forsikrings medlemspanel er et panel av medlemmer på tvers av forsikringsgruppene Lærerstandens Brandforsikring, Bauta Forsikring og Runa Forsikring som har meldt seg frivillig.