Vi lever i en tid der flere og flere ønsker å ta miljøvennlige valg, og teposer merket som "biologisk nedbrytbare" er blant produktene mange tror er trygge for naturen. Men kan vi egentlig stole på det som står på pakken?
Det ville biolog og forsker Dr. Alicia Mateos-Cárdenas finne ut av. Hun tok saken i egne hender – og resultatet fikk både henne og mange andre til å sperre opp øynene.
Gravde ned teposer i hagen
Dr. Mateos-Cárdenas bestemte seg for å teste nedbrytbarheten til vanlige grønn te-poser fra den populære kjeden Tesco. Hun gravde 16 teposer ned i hagen – og ventet.
Tre uker gikk. Ingenting. Seks måneder senere var posene fortsatt hele. Etter ett år var de fortsatt intakte.
"Det var helt sjokkerende", sier hun.
Det var ingen tegn til at de brøt ned, slik produsenten hadde hevdet.
Fullt av plast og kjemikalier
Ifølge produsentens markedsføring skulle posene være 100 % biologisk nedbrytbare. Men eksperimentet til forskeren viste noe helt annet. Tester viste at teposene inneholdt mikroplast – spesielt polypropylen, som brukes for å holde formen på posen.
Denne typen plast er kjent for å være svært skadelig for miljøet, og kan ta mange år å brytes ned. I tillegg fant Dr. Mateos-Cárdenas spor av klor, plantevernmidler og kunstige fargestoffer i materialene.
Forbrukerne blir lurt
I jakten på et grønnere forbruk gjør mange det de tror er riktige valg – som å velge te i biologisk nedbrytbare poser. Men studien viser at opp mot 90 % av alle teposer faktisk inneholder mikroplast, til tross for markedsføringen.
"Det reiser et viktig spørsmål om hvorvidt vi egentlig kan stole på produsentenes miljøpåstander", sier hun.
Forbrukere ønsker å redusere miljøbelastningen sin, men uten ærlig informasjon blir det vanskelig. Eksperimentet viser hvor viktig det er å stille krav til merking og kontroll av produkter som hevder å være bærekraftige.
Moralen? Ikke alt som virker grønt, er det i virkeligheten.