Holdbarheten til egg kan være vanskelig å skjønne, fordi de ved riktig oppbevaring kan holde seg ferske i flere uker, mens de i andre tilfeller kan bli dårlige etter samme tid.
Når egg oppbevares i kjøleskap ved en stabil temperatur på cirka 4 grader, kan de som en tommelfingerregel holde seg mellom 3 og 5 uker fra kjøpsdato.
Faktorer som ferskhet ved kjøp og oppbevaring i originalemballasje spiller også en stor rolle.
Eggeskallet fungerer som en naturlig barriere mot bakterier, men fordi det er porøst kan det lett absorbere lukt fra andre matvarer. Det er derfor lurt å ha eggene i kartongen, som samtidig beskytter dem mot støt.
Samtidig holder de seg best ved stabile temperaturer, derfor er det best å ha dem inne i kjøleskapet og ikke i døren.
Et enkelt triks kan bidra til å avgjøre om et egg fortsatt er ferskt.
Ved hjelp av «flyttesten» kan du raskt vurdere tilstanden til egget. Hvis egget synker og forblir horisontalt, er det ferskt. Hvis den derimot vipper eller flyter, bør den kastes, da det betyr at den har samlet seg gasser inni, heter det i rådet.
Kokte egg har kortere holdbarhet enn rå egg.
Hardkokte egg kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 7 dager, men det er viktig å oppbevare dem i en lufttett beholder for å unngå krysskontaminering. Det er også lurt å unngå å vaske eggene før du setter dem i kjøleskap. Vasking kan ødelegge eggeskallets naturlige beskyttende lag, noe som gjør det lettere for bakterier å komme inn.
Selv om egg ofte er trygge å spise etter utløpsdatoen, er det viktig å alltid sjekke lukten og utseendet før du bruker dem.