Hvorfor gjør sofaen deg søvnig, men ikke sengen? Her er grunnen

03/08/2024 23:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sengen kan føles frustrerende når du nettopp har døset ned på sofaen. Eksperter fra et australsk universitet forklarer fenomenet.

Hvorfor gjør sofaen deg søvnig, men ikke sengen? Førsteamanuensis Madeline Sprajcer og professor Sally Ferguson fra Central Queensland University gir svaret til CNN.

Sengen kan føles frustrerende når du nettopp har døset ned på sofaen. Eksperter sier søvntrykk er en faktor. Søvntrykket øker jo lenger vi er våkne. En annen faktor er vår indre døgnrytme.

Miljøet påvirker også sannsynligheten for å sovne. Du har kanskje nettopp spist, sofaen er komfortabel, rommet er varmt, lyset er dempet eller TV-en spiller i bakgrunnen. Dette miljøet er ideelt enten du vil sovne eller ikke.

Å sove på sofaen reduserer søvntrykket

Hvis du har slumret på sofaen før du legger deg, er søvntrykket lavere enn før luren. Dette kan gjøre det vanskelig å sovne. Hvis du bare har sovet noen få minutter, er natten sannsynligvis ikke påvirket. Men en times lur kan gjøre en forskjell.

Søvnsykluser kan også virke mot deg. De fleste sykluser varer omtrent en og en halv time. Nattesøvn har faser med lett søvn, dyp søvn og REM-søvn, som gjentas i sykluser. Det er lettest å våkne på slutten av en søvnsyklus.

Hvis du våkner fra dyp søvn, føler du deg ofte forvirret, men det kan være lett å sovne igjen. Hvis du våkner fra lett søvn, kan det være vanskeligere å sovne igjen etter å ha gått opp av sofaen, og gjøre det vanskeligere å sovne. Dette kan skje hvis du slår på lyset eller pusser tennene.

Dårlig søvnhygiene eller frykt for å sovne

Å sove i sengen kan være utfordrende av mange grunner. Mange føler seg engstelige ved tanken på å sovne og bekymrer seg for å få nok søvn. Denne frykten kan gjøre det vanskeligere å sovne. Sofaen kan føles mindre stressende.

Problemer med søvnhygiene kan også gjøre det vanskeligere å sove i sengen. Søvnhygiene inkluderer handlinger før sengetid og sovemiljøet.

God søvnhygiene inkluderer faste leggetider og et mørkt, stille rom å sove i. Bruk av mobiltelefon i sengen bør unngås. Eksperter sier at mange som sover dårlig har atferd før sengetid som ikke fremmer søvn og at soverommet deres ikke er ideelt.

Gjør det lettere å sovne

For å gjøre det lettere å sovne i sengen, sørg for at rommet er mørkt, stille og behagelig. Hold romtemperaturen passende slik at det verken er for kaldt eller for varmt. Hvis det er lett å sovne med TV-en på, anbefaler eksperter å prøve "hvit støy" før sengetid. Dette kan maskere forstyrrende lyder.

Handlingene dine før sengetid påvirker hvor lett det er å sovne. Følg de samme rutinene hver kveld, inkludert å legge deg til samme tid. Mange bruker telefonen før sengetid, noe som kan gjøre det vanskelig å sove av to årsaker: du blir utsatt for blått lys, og innholdet kan stresse eller vekke deg. Unngå derfor å bruke telefonen i sengen.

Eksperter konkluderer med at den beste måten å lette søvnen i sengen på er å unngå å sovne på sofaen. Dette sikrer at søvntrykket bygges opp tilstrekkelig i løpet av dagen.