Hvorfor husker vi ikke at vi var babyer?

25/03/2025 10:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Nye ledetråder i hukommelsens mysterium

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De fleste av oss husker ikke noe fra vi var babyer, selv om vi lærer mye viktig i den perioden: vi knytter bånd til foreldrene våre, lærer språk og begynner å forstå verden.

Forskere har lenge ment at grunnen til at vi ikke husker babyårene, skyldes at hippocampus – den delen av hjernen som lagrer minner – ikke er ferdig utviklet hos spedbarn.

Det skriver Popular Science.

Men nå har forskere fra Yale University funnet ut at det kanskje er mer komplisert enn som så. Ifølge en ny studie, publisert 20. mars i "Science", kan babyer faktisk danne minner – allerede i de første månedene av livet. Så hvorfor husker vi dem ikke?

Slik testet forskerne babyenes hukommelse
Forskerne viste babyer bilder, og undersøkte senere om de kjente dem igjen – noe som regnes som en type episodisk hukommelse (hukommelse for hendelser). Dette er vanskelig å teste hos babyer, fordi de ikke kan snakke og forklare hva de husker.

I stedet brukte forskerne en hjerneskanner (fMRI) for å måle aktiviteten i hippocampus mens babyene så på bildene.

Resultatet? Jo mer aktiv hippocampus var da babyen først så bildet, desto mer tid brukte babyen på å se på det samme bildet når det dukket opp igjen. Det tyder på at babyen husket det.

Viktig del av hukommelsen aktiveres
Det var spesielt den bakre delen av hippocampus som lyste opp – samme del som voksne bruker til episodisk hukommelse. Dette så forskerne tydeligst hos babyer som var 12 måneder eller eldre, noe som gir innsikt i hvordan hjernen utvikler seg i de første leveårene.

Tidligere forskning fra samme team viser også at babyer kan lære mønstre og sammenhenger i verden allerede fra tre måneders alder – kjent som statistisk læring. Dette handler mer om å forstå helheter, som hvordan en bygning ser ut eller hvilke tradisjoner som hører til ulike høytider.

Så hvorfor husker vi fortsatt ikke?
Forskerne tror at det er to mulige forklaringer:

  1. Minnene lagres aldri i langtidsminnet, og forsvinner derfor.

  2. Minnene finnes fortsatt i hjernen, men vi har mistet tilgangen til dem.

Det siste alternativet synes forskerne er mest sannsynlig – at vi faktisk har disse tidlige minnene et sted i hjernen, men at vi ikke lenger klarer å hente dem fram. Det er dette teamet nå ønsker å forske videre på.

"Vi prøver å finne ut om disse barndomsminnene kan overleve inn i voksen alder, selv om vi ikke klarer å huske dem", sier professor Nick Turk-Browne.

Kanskje babyminnene våre fortsatt finnes – som usynlige arkiver i hjernen – klare til å låses opp en dag.

Læs også:

Hva brukes det tredje rommet i vaskemaskinen din til? Få vet det, men her er svaret Vi vasker alle klær, men det viser seg at mange av oss plasserer vaskemiddelet feil i maskinens rom. Det største mysteriet er imidlertid det tredje rommet. Hva brukes det til? Her får du svaret: