Det er vanskelig å forestille seg en by uten duer.
De flyr rundt på torg, balanserer elegant på lyktestolper og venter tålmodig ved benker i håp om å snappe opp en brødsmule.
Men de er ikke de eneste fuglene som har tilpasset seg livet i byen. Turtelduer og krageduer har også blitt en fast del av bybildet.
Det skriver senest.dk.
Duer utnytter våre omgivelser
Duer og turtelduer har én viktig ting til felles: De har lært å bruke byens ressurser til sin fordel. Byen gir tilgang til mat, trygge steder å bygge reir og skjermede områder der de kan hvile i fred.
Vinduskarmer, balkonger og takrenner fungerer som perfekte hvileplasser, mens parker og hager er fulle av frø, smuler og andre matkilder. Med litt flaks kan de også finne en vennlig sjel som lar en skål med vann stå fremme – en luksus i den urbane jungelen.
Symbolikk og tradisjoner
Turtelduer er ikke bare elegante og diskrete, men også fulle av symbolsk betydning. De har gjennom historien blitt assosiert med kjærlighet, troskap og fred. I kristendommen er de et symbol på renhet, mens de gamle grekerne knyttet dem til kjærlighetsgudinnen Afrodite.
Deres myke, melankolske sang har blitt tolket som alt fra romantiske budskap til varsler om forandring. Men uansett myter og tro, er det en mer praktisk forklaring på hvorfor de holder seg nær oss: De ser etter et trygt og matrikt sted å slå seg ned.
Bør vi gjøre noe med disse fjærkledde gjestene?
Hvis en due eller turteldue har valgt din balkong som sin favorittplass, trenger du ikke gjøre annet enn å nyte synet. Disse fuglene er fredelige og trives ofte i små grupper eller par.
Hvis du vil hjelpe dem, kan du sette ut en skål med vann eller fuglefrø i de kalde vintermånedene. Om sommeren klarer de seg fint på egen hånd.
Duer og turtelduer har blitt en naturlig del av våre omgivelser, og deres tilstedeværelse minner oss om at naturen alltid finner sin vei – selv midt i byen.