Har du tenkt på hva du gjør med kokevannet etter at du har laget ris?
Hvis svaret er at du heller det ned i vasken, går du glipp av en enkel og gratis måte å gi plantene dine nytt liv.
I følge hageeksperter er risvann en fantastisk organisk gjødsel som kan gjøre underverker i hagen din. Dette skriver Mirror.
Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men det stivelsesrike vannet inneholder små mengder nitrogen, fosfor og kalium – næringsstoffer som er avgjørende for plantevekst og helse.
Nitrogen bidrar til å fremme bladvekst, fosfor styrker utviklingen av røtter og frø, og kalium er avgjørende for blomstring og fruktsetting.
Hvordan bruke risvann som gjødsel
Når du har kokt risen, la vannet avkjøles og hell det deretter direkte på jorden rundt plantene dine.
Vannet er mildt nok til ikke å overgjødsle, og det er spesielt godt for stueplanter, urter og små grønnsakshager.
Hageeksperter advarer imidlertid om at du aldri bør tilsette salt i vannet hvis du planlegger å bruke det som gjødsel - salt kan skade plantene dine.
Spar penger og unngå kjemikalier
Ved å bruke risvann og annet kjøkkenrester som gjødsel kan du både spare penger og unngå skadelige kjemikalier i hagen.
Andre åpenbare valg er kokevann fra pasta og poteter, knuste eggeskall, kaffegrut og til og med bananskall.
I tillegg til å være bærekraftig, bidrar det også til å redusere matsvinn.
Så neste gang du lager ris, husk: Hagen din vil takke deg for det!