Er du i tvil om det er en god idé å bruke overflødig vann i vannkokeren? Ønsker du svar på dette, så har du kommet til rett sted. Det nederlandske mediet LINDA snakket med eksperten Pascalle Stijger fra Voedingscentrum om dette.
Vannet fra springen i Norge er av god kvalitet. Vannet er så rent at alle kan drikke det uten bekymring.
"I prinsippet kan du lagre vann - kokt eller ukokt - i tre dager uten kjøling og tre til syv dager i kjøleskapet. Dårlig vann kan kjennes igjen ved å se, lukte og smake," sa Stijger.
Det sikre vannet fra Danmark inneholder en liten mengde tungmetaller, som i høye konsentrasjoner kan være skadelige for kroppen. For hver oppkok fordamper en del av vannet, noe som gjør at det relativt sett er en større mengde giftige stoffer i det gjenværende vannet.
Men det er ingen grunn til panikk. Det gjør ingen forskjell om du koker vannet flere ganger, så dette kan du trygt gjøre.
"Tungmetaller som arsen og nitrat er fortsatt langt under de nederlandske helsekravene. Vannet vårt er virkelig trygt, selv om du koker det flere ganger," sa Stefan Kools, lære for kjemisk vannkvalitet og helse ved Water Research Institute (KWR) i Quest, om vannet i Nederland.
Rådet er å alltid lese bruksanvisningen til vannkokeren godt, slik at du vet hvordan du bruker den trygt. Det er produsentenes ansvar at deres vannkokere er laget på en slik måte at det ikke er helseskadelig for brukerne.
"I noen bruksanvisninger står det for eksempel at du skal helle ut det kokte vannet de første (få) gangene du bruker vannkokeren - og derfor ikke drikke den. I tillegg står det at du kun må bruke apparatet for å koke vann Det kan også stå i bruksanvisningen at du ikke skal koke vannet igjen og alltid bruke ferskvann," sa Stijger.
Det er imidlertid større risiko for kalkavleiringer dersom du lagrer vann i kjelen. Kalsium og magnesium avsettes her. Noen kan smake det, men det er ikke skadelig. Hvite avleiringer påvirker hovedsakelig levetiden til apparatet.
Så bare bruk sunn fornuft i denne forbindelse. Det betyr at du ikke trenger å lagre vannet i vannkokeren i ukevis. I tillegg må du selvfølgelig også sørge for å avkalke den en gang i blant.
Velger du å gjenbruke vannet, er det generelt ingen risiko for skadelige bakterier da de drepes ved hver byll. I prinsippet kan du derfor gjenbruke vannet, med mindre det er spesifikt frarådet i bruksanvisningen.
Hvorvidt oppvarming av vann flere ganger har (for mye) innflytelse på smaken og kvaliteten på vannet avhenger av situasjonen. Fokuser på dine egne preferanser, den valgte vannkokeren og hvor lenge vannet har vært i vannkokeren. Noen te-entusiaster hevder også at ferskvann forbedrer smaken.