Etter hvert som snøen legger seg over landet, lurer mange kjæledyreiere på om de fortsatt kan gå tur med hunden sin i snøen. Veterinær Joanna Herberger deler hva man bør og ikke bør gjøre når det gjelder turer i vinterværet.
Du bør også tenke på underlaget du går på. Salt som brukes til å strø veier og fortau kan irritere hundens hud, forklarer Joanna.
"Potene til kjæledyret ditt trenger mer beskyttelse fordi de er i direkte kontakt med snøen," sier hun.
"Is, salt og kjemikalier som brukes til å smelte is kan forårsake irritasjon eller til og med forbrenning på kjæledyrets poter. Derfor er det viktig å bruke dyrevennlige issmeltere hjemme og vurdere å bruke potesokker for å beskytte hundens føtter."
Det er også viktig å rengjøre potene til hunden din og sjekke dem for tegn på skade etter en tur om vinteren.
Hypotermi hos hund
Akkurat som mennesker, kan også hunder rammes av tilstander som hypotermi og frostskader. De første tegnene på hypotermi hos hunder er skjelving, sløvhet og vanskeligheter med å gå, noe som skjer når kroppstemperaturen deres faller under det normale på 37,7°C til 39°C. Langvarig eksponering for kulde øker risikoen for hypotermi, og hunder kan raskt bli syke og til og med dø av tilstanden.
Valper, eldre hunder, små raser og svake hunder er mer utsatt for hypotermi. En rask måte å sjekke på er å se på tannkjøttet deres: hvis det ser uvanlig blekt ut i stedet for rosa, kan det være et tegn på at hundens kroppstemperatur er for lav, og du bør søke medisinsk hjelp.
Akkurat som i varmt vær kan det også være farlig å etterlate hunden i bilen når det er kaldt.
"Varme i bilen er mindre av en umiddelbar risiko sammenlignet med langvarig eksponering for kalde temperaturer. Det kan føre til hypotermi," sier Joanna.
"Samtidig kan frostskader angripe ytterpunkter som ører, hale og tær", sier Joanna. Tegn på frostskader er misfarging av huden – hvor det berørte området blir blått, grått eller svart – smerte, hevelse, blemmer eller sår og død hud på frostskadestedet. Hunder kan også virke stive eller klønete i bevegelsene. Hvis du er bekymret for at hunden din kan ha fått frostskader, dekk det berørte området med et varmt, tørt håndkle og kontakt veterinæren umiddelbart.
Så hvordan kan du vite om hunden din ikke har det bra etter en vintertur?
"Jeg anbefaler å overvåke hundens oppførsel nøye," sier Joanna. "Se etter tegn som at de løfter potene, piper eller viser tegn på ubehag. Dette indikerer at det er på tide å gå inn igjen.
"Eldre hunder eller de med leddgikt har det vanskeligere i kaldt vær, så jeg vil foreslå kortere, men hyppigere turer sammenlignet med én lang tur i snøen."
Når det er sagt, vil de fleste hunder elske å løpe rundt og utforske snøen i vinter.
"Å gå i snøen er en fantastisk opplevelse, og hunder elsker det," legger hun til.
"Det er stimulerende og morsomt."
Men pass på at de ikke spiser snø, advarer Joanna.
"Du kan la dem utforske og leke, men du må alltid passe på at de ikke spiser snø, da det kan inneholde skadelige stoffer. Jeg foreslår at du engasjerer kjæledyrene dine i interaktive leker for å gi både fysisk og mental stimulering."
Til slutt, tørk alltid av hunden med et tørt håndkle eller teppe når du kommer hjem etter turen for å forhindre at de blir kalde.
"Gi dem et varmt, koselig sted å hvile," sier Joanna – tross alt har de fortjent det.