Kast det under hortensiaene: De vil blomstre fine og store

09/04/2025 21:27

Yvonne

LIVSSTIL
Det du vanligvis kaster i søpla, kan faktisk gi deg frodige blomster og en grønnere hage.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Bevisstheten om bærekraft vokser, og stadig flere nordmenn er på jakt etter miljøvennlige alternativer til tradisjonelle hageprodukter.

Et av produktene som nå vinner terreng i norske hager, er hjemmelaget gjødsel laget av helt vanlige kjøkkenrester.

Disse naturlige gjødselvariantene er både billige og enkle å lage – og de kan forvandle måten vi gir næring til plantene våre på. Ikke minst har de vist seg å være ekstra gunstige for planter som hortensia.

Kaffegrums – gull for hagen
Blant de mest effektive ingrediensene finner vi noe så enkelt som kaffegrums – restene som blir igjen etter dagens kaffekopp. De fleste nordmenn drikker flere kopper kaffe daglig, og dette etterlater seg store mengder grums som ofte går rett i søpla. Men det trenger det ikke å gjøre.

Ved å blande to glass kaffegrums i ti liter vann får du en næringsrik blanding som er perfekt for surjordsplanter som hortensia, blåbær og thuja. Bruk blandingen annenhver uke, og du vil raskt merke at plantene blir sterkere og friskere. Allerede etter et par måneder kan du se resultatene.

Gjør nytte av matrestene
Kaffegrums er ikke det eneste fra kjøkkenet som kan gjenbrukes i hagen. Også risvann, vann fra kokte grønnsaker, gjær, natron og yoghurt kan gi plantene nyttige næringsstoffer som nitrogen, fosfor og kalium – alt de trenger for å vokse og blomstre.

Grumset kan også spres rett i jorda som en saktevirkende gjødsel, eller blandes i komposthaugen for å forbedre kvaliteten og fremskynde prosessen.

Bra for plantene – og for miljøet
Ved å ta i bruk slike enkle og bærekraftige metoder, gjør du både plantene og miljøet en tjeneste. Du reduserer avfall, sparer penger og unngår unødvendig bruk av kjemiske produkter.

Så neste gang du heller ut kaffegrumset – stopp opp et øyeblikk. Det du kaster, kan være akkurat det hortensiaene dine trenger for å blomstre som aldri før.