Kirurg avslører: Her er 5 vanlige matvarer knyttet til økt risiko for tarmkreft

12/12/2024 09:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Legen Dr. Karen Zaghiyan har delt en liste over fem matvarer som kan øke risikoen for å utvikle tarmkreft – og noen av dem er vanskelige å unngå.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En kolorektalkirurg har gitt et sjokkerende innblikk i det økende antallet tilfeller av tarmkreft, og avslørte fem matvarer knyttet til den alarmerende statistikken.

Dr. Zaghiyan, som bruker sin TikTok-konto (@drkarenzaghiyan_official) for å informere og støtte de som er berørt av sykdommen, advarte i sin siste video om nettopp dette.

"Vi ser en alarmerende økning i tarmkreft hos yngre mennesker. Selv om vi ikke vet nøyaktig hvorfor, tyder forskning på at det kan være relatert til hva vi spiser," sa hun i videoen sin, ifølge Express-mediet.

Hun gikk til og med et skritt videre og listet opp følgende fem matvarer da de utgjør en potensiell fare for kroppen og i verste fall kan føre til økt risiko for tarmkreft:

Rødt kjøtt

"Dette inkluderer biff, kalv, lam og svinekjøtt. Regelmessig inntak av rødt kjøtt øker risikoen for tarmkreft med ca. 18%. Det er ingen kjent sikker mengde, og grilling av kjøttet over åpen ild øker risikoen ytterligere," sa hun.

Bearbeidet kjøtt

"Dette inkluderer kjøttpålegg, bacon, pølser, pepperoni - alle typer bearbeidet kjøtt. En daglig porsjon kan øke risikoen for tarmkreft med 15-35%," sa Dr. Zaghiyan.

Hun la til at jo mindre du spiser, jo bedre, siden det ikke er noen definert trygg mengde her heller.

Sukkerholdige drikker

Selv om det ikke er mat, advarte Dr. Zaghiyan mot sukkerholdige drikker som juice og brus med høyt innhold av fruktosesirup.

"To daglige porsjoner med sukkerholdige drikker dobler risikoen for tarmkreft sammenlignet med de som drikker det mindre enn en gang i uken," påpekte hun.

Alkohol

Alkohol, inkludert både øl og vin, er en annen svært stor risikofaktor – spesielt når det inntas daglig.

"Alkohol øker ikke bare risikoen for tarmkreft, men også for mange andre kreftformer," advarte hun.

Ultrabearbeidet mat

Hun fremhevet også farene ved ultrabearbeidet mat som potetgull, frokostblandinger, ferdigbakte varer og mange typer supermarkedsbrød.

"Disse matvarene inneholder emulgatorer, kunstige søtningsmidler og tilsetningsstoffer som fargestoffer, som kan bidra til ulike tarmsykdommer og tarmkreft," sa hun.

Dr. Zaghiyan konkluderte med at data om disse matvarene peker på risiko fra mange vinkler, men understreket viktigheten av å minimere inntaket av disse matvarene.

"Ved å øke mengden full mat - som frukt, grønnsaker og fullkorn - kan vi alle ta et stort skritt mot å redusere risikoen for tarmkreft," sa hun.