Oppblåsthet, ofte kalt meteorisme i medisinske termer, er et vanlig, men likevel irriterende problem som mange mennesker står overfor.
Det involverer opplevelser av utspilt mage, ofte ledsaget av en økning i størrelsen eller volumet av magen, forklarer Pauline Gouth, ernæringsfysiolog ved Dijo ifølge 20 Minutes.
Årsaker til oppblåsthet
Oppblåsthet er vanligvis forårsaket av en opphopning av gass i fordøyelseskanalen, noe som fører til ubehag eller distensjon. Selv om det ikke er umiddelbart alarmerende, krever tilbakevendende og smertefull oppblåsthet å identifisere årsakene.
"Magen er et av de vennlige organene som kommuniserer med oss og gir oss beskjed når noe er galt. Så la oss lytte til det!" oppmuntrer Goth.
Fysiologisk kan oppblåsthet være forårsaket av flere faktorer:
1. Overdreven gjæring av visse mattyper av tarmbakterier.
2. Aerofagi, eller overdreven luftsvelging, som kan oppstå når du spiser eller drikker for raskt.
3. Problemer med opptak av næringsstoffer og fordøyelsesproblemer, som ofte viser seg som matoverfølsomhet og intoleranse.
"Selv tilsynelatende sunn mat passer kanskje ikke fordøyelsessystemet vårt," advarer Gouth.
Matvarer som bønner, kål, linser, meieriprodukter eller høyt bearbeidet gluten kan kreve nærmere overvåking for magereaksjoner.
4. En ubalanse i mikrobiomet, eller dysbiose, som er et overskudd av skadelige bakterier sammenlignet med gode bakterier.
5. Sykdommer som irritabel tarm (IBS) eller cøliaki, hvor oppblåsthet kan være et vanlig symptom. Gouth anbefaler på det sterkeste profesjonell veiledning i disse tilfellene.
Måter å lindre oppblåsthet
Ettersom hver kropp er unik, er det også årsakene til oppblåsthet.
"Det er vanskelig å si om det er mulig å bli kvitt oppblåsthet permanent," advarer Gouth. Men hun gir noen grunnleggende tips for å unngå det:
1. Spis sakte, siden sakte tygging reduserer mengden luft som svelges under måltider, og reduserer risikoen for oppblåsthet.
2. Unngå brus, tyggegummi og søtsaker, da disse kan føre til luftbobler i fordøyelsessystemet og få deg til å svelge mer luft.
3. Oppretthold en sunn livsstil, inkludert regelmessig fysisk aktivitet, som stimulerer tarmbevegelser, hjelper med mer effektiv fordøyelse og reduserer oppblåsthet. Et balansert kosthold med tilstrekkelig fiberinntak (30 til 35 gram per dag) anbefales også.
4. Vurder naturlige rettsmidler og kosttilskudd, for eksempel et probiotika. Aktive ingredienser som spisskummen og fennikel er kjent for å bidra til å redusere fordøyelsesbesvær, inkludert oppblåsthet. Aktivt vegetabilsk kull kan lindre gass og oppblåsthet, og enzymet alfa-galaktosidase kan bidra til å redusere gjæringsprosesser og gassproduksjon.
Gouth foreslår også å holde en "matdagbok" i minst to uker hver måned.
Denne dagboken bør inkludere all mat som konsumeres, opplevelser, fordøyelsesbesvær og smerte for bedre å kunne spore utviklingen av oppblåsthet og håndtere den mer effektivt.