Løk og tåregass har mye til felles: Det er derfor du får vann i øynene

26/09/2024 19:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Har du også lurt på hvorfor?

Når du kutter en løk kan det føles som å bli utsatt for tåregass. Det er en opplevelse de fleste har vært gjennom – stikkende øyne og tårer som ubønnhørlig begynner å renne.

Men hva skjer egentlig når en løk får tårekanalene våre til å jobbe overtid? Og hvorfor minner opplevelsen så mye om reaksjonen du får av tåregass?

Kanskje du aldri har vært utsatt for tåregass, men å kutte løk kan få deg til å tenke på hvordan det ville føles.

Det melder dansk TV 2.

Hvorfor gråter vi når vi kutter løk?

De fleste av oss har opplevd det: Tårene renner og øynene svir mens vi hakker løk på kjøkkenet. Men hvorfor skjer det, og hva har løk til felles med noe så kraftig som tåregass? Svaret ligger i løken og hvordan kroppen vår reagerer på visse kjemiske stoffer.

Løk inneholder flere kjemiske forbindelser som bidrar til deres sterke aroma og smak. Men en av disse forbindelsene har også evnen til å irritere øynene våre på en måte som minner om effekten av tåregass. Når vi kutter i en løk, ødelegger vi cellene inne i den, og frigjør en gass som kalles syn-propanethial-S-oxide. Det er denne gassen som forårsaker den brennende følelsen i øynene.

Løk og tåregass har mer til felles enn du tror

Tåregass, eller mer presist tåregass, er kjemiske stoffer spesielt utviklet for å irritere øynene og fremkalle tårer. Navnet lachrymator kommer fra det latinske ordet "lacrima", som betyr "tårer".

Det er faktisk samme type irritasjon vi opplever når vi skjærer en løk.

Når løken kuttes frigjøres enzymer og svovelforbindelser som sammen danner den irriterende gassen syn-propanethial-S-oksid. Når denne gassen treffer øyets overflate, reagerer nervene våre raskt på den kjemiske irritasjonen. Øynene prøver å beskytte seg selv ved å produsere tårer for å vaske bort gassen, akkurat som når de utsettes for tåregass.

Hvordan unngå tårene?

Selv om det kan være vanskelig å unngå tårer når du skjærer løk, er det noen triks som kan redusere dem.

Et av de mest effektive tipsene er å oppbevare løken i kjøleskapet før du kutter den. Den kalde temperaturen reduserer enzymaktiviteten, noe som betyr at det frigjøres mindre gass når du kutter.

Et annet tips er å bruke en skarp kniv. En skarp kniv skader færre celler i løken, noe som også reduserer mengden irriterende gass. Og selv om det kan virke litt overdrevent, kan en enkel løsning være å bruke en beskyttelsesmaske, for eksempel en dykkermaske.

Det holder gassen ute av øynene og lar deg hakke løk uten tårer.