Når det gjelder mat, er det vanlig å være forsiktig med utløpsdatoer og unngå risiko for matforgiftning.
Men faktisk er det noen matvarer som er spiselige lenge etter den angitte utløpsdatoen.
Å kaste dem vil derfor være sløsing. Nedenfor kan du lese hvilke produkter du kan beholde med god samvittighet, selv om de har gått over tid.
Kaffe
For alle kaffeavhengige er det gode nyheter. Kaffen din kan vare lenger enn den oppgitte utløpsdatoen hvis du oppbevarer den riktig.
Bare vær sikker på å oppbevare den på et tørt sted i en lufttett beholder for å unngå mugg. På den måten kan du alltid nyte en frisk og velsmakende kopp kaffe.
Pasta og ris
Hvis du har en pose pasta som aldri har vært åpen, kan du bli lettet over å høre at tørr pasta og ris kan lagres i lang tid så lenge de holdes tørre.
Hvis de unngår vann og fuktighet, blir de ikke mugne - selv etter at utløpsdatoen er gått.
Bønner
En annen type mat som har lang holdbarhet er bønner og andre belgfrukter.
Disse matvarene kommer vanligvis i poser, men det er ikke den beste måten å lagre dem på hvis de må holdes friske i lengre perioder.
Ved å bytte til lufttette oppbevarings krukker, kan du forlenge holdbarheten.
Du vil imidlertid få mest mulig ut av å spise belgfrukter innen fire år, da vitaminene vil bli betydelig redusert etter det.
Honning
Honning er en av de mest langvarige matvarene, og faktisk kan honning ha ubegrenset holdbarhet.
Dette skyldes honningens høye sukkerinnhold og lave vanninnhold, samt visse enzymer som holder den frisk.
Også andre matvarer som krydder og mel kan lett konsumeres etter utløpsdatoen, så lenge de lagres på et tørt sted.
Neste gang du har et av produktene ovenfor som knapt har passert utløpsdatoen, bør du vurdere å prøve det i stedet for å kaste det bort.