Nå er påsken over, og et hav av egg er spist rundt i de norske hjemmene.
Hvis du er blant dem som har kokte egg til overs fra påskelunsjen, så har du kanskje også tenkt på hvor lenge de faktisk kan klare seg.
Mediet Gotowanie gir nå et svar på dette.
I henhold til de siste anbefalingene fra FDA (US Food and Drug Administration) er riktig lagring viktig når det gjelder holdbarhet:
"Etter tilberedning skal egg oppbevares i kjøleskap."
De anbefaler videre at hardkokte egg skal kastes etter en uke, og at retter med egg i dem skal spises innen 3-4 dager.
Men hvordan bestemmer du om et egg fortsatt er bra?
Det er imidlertid ikke alltid datoen som bestemmer eggets skjebne.
Temperaturen i kjøleskapet spiller en kritisk rolle og bør være rundt 4 grader. Det anbefales ikke å lagre egg i kjøleskapsdøren, da de konstante temperatursvingningene kan øke hastigheten på ødeleggelsesprosessen.
En rask lukt- og synstest kan ofte avsløre om egget fortsatt er spiselig, da et ferskt egg bare har en veldig svak lukt, mens et dårlig egg lukter både sterkt og ubehagelig.
I tillegg kan eggets fysiske tilstand også gi verdifulle ledetråder om friskheten.
Hvis eggeplommen fester seg til skallet, eller hvis egget er uvanlig lett å skrelle, kan det tyde på at egget har blitt lagret for lenge.
Smaken er den siste indikatoren; Hvis egget smaker uvanlig eller ubehagelig, bør det kastes.