Ny studie viser: Hvordan søtningsmidler påvirker hjernen din

20/04/2025 16:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: MDV Edwards / Shutterstock.com
Søtningsmidler deler vannet.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Noen ser på kunstige søtningsmidler som en enkel vei til færre kalorier, mens andre advarer om mulige skjulte bivirkninger.

Forvirring i hjernen

En ny studie, som Dagensps viser til, viser at kunstige søtningsmidler som sukralose kan gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt. Dette skjer fordi de påvirker hjernen og øker appetitten.

Forskning fra University of Southern California avslører at personer som drakk vann med sukralose hadde en appetitt som var nesten 20 prosent større enn de som drakk vann med vanlig sukker.

Ifølge forskerne er dette fordi sukralose aktiverer de delene av hjernen som styrer sulten uten å levere den energien hjernen forventer.

De tror at hjernen blir forvirret av søtningsstoffene. Den oppdager en søt smak, men får ingen kalorier, noe som får hjernen til å sende et signal om at kroppen trenger å spise mer. Dette kan til syvende og sist føre til økt kaloriinntak i stedet for mindre.

"Sukralose aktiverer den delen av hjernen som regulerer sult, og denne aktiveringen er assosiert med økt sult," forklarer studiens hovedforfatter, Dr. Katie Page, for CNN.

Studien ble publisert i tidsskriftet Nature Metabolism og kan bidra til å forklare hvorfor Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefalte i 2023 å unngå bruk av søtningsmidler for vekttap.

Eksperter anbefaler mindre sødme generelt

Sukralose er opptil 600 ganger søtere enn vanlig sukker og er kjent som E955 i Europa. Det finnes i mange sukkerfrie produkter, inkludert under merker som Splenda og Candys.

Eksperter anbefaler imidlertid ikke bare å erstatte sukker med kalorifrie søtningsmidler, men i stedet kutte ned på den totale mengden søthet i kostholdet:

"Et sunt kosthold inneholder allerede lite tilsatt sukker, så det er ikke nødvendig å erstatte det med sukralose eller andre tilsetningsstoffer," sier Dr. David Katz, ekspert på forebyggende medisin.

Studien fokuserte utelukkende på sukralose, og forskerne understreker at det er behov for ytterligere studier på andre søtningsmidler som aspartam, acesulfam-K og natriumsakkarin.

Inntil da oppfordres forbrukerne til gradvis å venne seg til mindre søt mat, akkurat som mange tidligere har kuttet ned på saltet.

Konklusjonen er klar: søtningsmidler er ingen mirakelkur, og for de som ønsker å gå ned i vekt bør fokuset heller være på å redusere mengden sødme, fremfor å finne alternativer.