Barn som spiser spesialkost til tross for at de ikke har en medisinsk diagnose, risikerer å lide av ernæringsmessige mangler og andre helseproblemer, advarer barnelege Catrin Holgén.
Samtidig utgjør trenden med spesialkost en stor utfordring for skoler og kjøkkenpersonale.
"Jeg tror det er inflasjon i å ha et spesialkosthold. Folk trekker sine egne konklusjoner. Vi har havnet litt gale i Sverige," sier hun ifølge TV4 Nyheterna.
Risiko for helse og livskvalitet
Spesialkost, spesielt uten støtte fra en ernæringsfysiolog, kan være skadelig for barn i vekst.
Hun påpeker også at barn med matallergi ofte opplever lav livskvalitet.
- Det er livskvalitetsforskning der ulike diagnoser sammenlignes. Folk med matallergi føler de har dårlig livskvalitet. Man føler seg ekskludert, man kan ikke gå på fest eller kafé uten å ha behov for spesiell tilpasning, sier Holgén.
Forskning viser at denne gruppen vurderer sin livskvalitet lavere enn personer med kreft eller diabetes.
For skolene betyr spesialkost et betydelig ressursproblem. Måltider til allergiske barn skal tilberedes på egne kjøkken, helt fri for allergener, noe som krever både ekstra personale og tid.
Råd til foreldre: Søk hjelp hvis du er i tvil
Dersom foreldre mistenker at barnet deres trenger spesialkost, oppfordrer Holgén dem til å kontakte helsevesenet.
- Hvis du føler at barnet blir syk av maten, kan det være en annen sykdom som må utredes. Du må begynne med å kontakte helsestasjonen, sier hun.