På dette tidspunkt skal du IKKE spise

21/01/2023 15:52

Mikkel Sletta

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny studie viser at det er et bestemt tidspunkt på dagen når det ikke er en god idé å spise mat. Dette har en rekke negative konsekvenser.

De fleste spiser mat når de er sultne. Da er det kanskje ikke så viktig hva klokken er. Men det kan imidlertid ha innvirkning på vekten vår, og spesielt tiden på dagen kan ha mye å si.

 En ny studie fra USA har sett på hvilke tider som er verst med tanke på inntak av mat. Ifølge studien skal du i utgangspunktet ikke spise noe i de sene kveldstimene.

Det påvirker kroppen på en rekke ulike måter ved å øke appetitten og endre fettforbrenningen, slik at vi ender opp med å føle oss mer sultne og gå opp i vekt til slutt.

«Alt du spiser etter klokken åtte blir du feit om natten», passer derfor veldig bra med studiet.

Den nye studien ble utført på 16 personer i trettiårene, som alle allerede hadde en BMI på over 28, som er rett på grensen til å være alvorlig overvektig. Dette var folk som allerede var i en vanskelig vektklasse.

Målet var å finne ut hvorfor sene måltider øker risikoen for fedme.

"Vi fant ut at det utgjør en betydelig forskjell hvis du spiser fire timer senere. Dette gjelder nivået av sult, måten vi forbrenner kalorier på og måten kroppen lagrer fett på», forklarer forskningsleder Nina Vujovic fra Harvard Medical School i Boston, USA, ifølge Illustreret Videnskab.

Alle deltakerne fulgte en detaljert diettplan og måtte gjennomføre to forskjellige eksperimenter som en del av studien. I det ene eksperimentet spiste deltakerne måltidene sine til normale tider på dagen, mens de i det andre eksperimentet spiste de samme måltidene fire timer senere.

Underveis fikk deltakerne målt kroppstemperatur, sultfølelsen ble vurdert, de fikk tatt blodprøver og målt energiforbruk.

Forskerne tok også vevsprøver for å se hvor mye fett testdeltakerne lagret i kroppen etter måltidene. Forsøkene viste at måltidene, som ble inntatt fire timer senere, påvirket to hormoner som har stor innflytelse på sult og kroppsvekt.

Ett hormon heter leptin og fremmer metthetsfølelsen. Det andre hormonet, ghrelin, stimulerer følelsen av sult.

Ved å måle nivåene av de to hormonene samt deres innbyrdes sammenheng, kunne forskerne se at sent å spise hadde en dårlig effekt på hormonene, noe som førte til økt sultfølelse hos deltakerne.

Kaloriforbrenningen var også noe lavere på de sene tidspunktene. Neste gang du er sulten sent på kvelden, kan du vurdere om det nå også er nødvendig å spise.