Det er en evig diskusjon som duker opp hver høst- og vintersesong. Foreldre ber barna om å kle på seg for å unngå å bli syke. Samtidig ser vi vinterbadere og folk som går i shorts hele året uten å bli syke. Så mens noen hevder at veien til god helse er varme sokker og lue, sverger andre til kalde gys.
Hvem har rett?
Begge parter har delvis rett, men nå vet vi mer om hvordan kulden påvirker oss helsemessig.
Ikke kulden, men bakterier og virus
Forskere har i årevis påstått at det ikke er kulden som gjør deg syk, men bakterier og virus rundt oss. Likevel ser vi en bemerkelsesverdig økning i antall syke med influensa og forkjølelse når vinteren og kulda kommer. Hvordan henger det sammen?
Det er en myte at man direkte kan bli syk av å fryse. Kulde i seg selv gjør deg ikke syk, men den kan påvirke immunforsvaret og gjøre deg mer mottakelig for infeksjoner. Når man fryser, kan kroppens forsvarsmekanismer bli noe svekket, noe som kan gjøre det lettere for virus og bakterier, som forkjølelses- eller influensavirus, å infisere kroppen.
Det er viktig å merke seg at virus og bakterier er de faktiske årsakene til sykdom, ikke kulden alene. Likevel kan vi ofte knytte sykdommer til kaldere vær fordi vi tilbringer mer tid innendørs med andre mennesker, noe som øker smittefaren.
Varme tørre føtter
Men det er ikke tilfeldig at man blir forkjølet av å fryse over tid, forklarer professor Lars Østergaard som er overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Aarhus Universitetssykehus.
"Det er gjort gode forsøk som viser at hvis du har kalde og våte føtter, har du større risiko for å bli forkjølet og få vondt i halsen. Dette fordi de kalde føttene gjør at blodårene i halsen trekker seg sammen, og da har viruset litt større sjanse for å sette seg fast, og man blir dermed syk", sier han til DR og legger til:
"Så du må passe på å ha varme og tørre føtter hvis du vil unngå å bli syk om vinteren"
Vinterbading
Men hva med dem som bader om vinteren? Hvorfor blir de ikke nødvendigvis syke av kulden?
Hemmeligheten ligger i at det sjelden er lenge av gangen, og at vinterbadere ofte er svært oppmerksomme på å å få varmen igjen etter badet. I tillegg kan vinterbading faktisk bidra til å styrke immunforsvaret, siden regelmessig eksponering for kaldt vann stimulerer kroppens stressresponser og kan forbedre blodsirkulasjonen. Over tid tilpasser kroppen seg den kalde temperaturen, noe som kan gjøre vinterbadere mer robuste.
Slik unngår du infeksjoner
Forkjølelse er en samlebetegnelse for luftveissymptomer som kan være forårsaket av en rekke ulike virus.
Man er sjelden klar over hva man gjør galt for å bli syk, og uansett hva man gjør eller ikke gjør, er rådet for å begrense smitte det samme, forklarer Bolette Søborg fra Statens Serum Institut.
Bli hjemme når du er syk.
Unngå å komme nær mennesker med symptomer.
Luft ut.
Oppretthold god håndhygiene.
Øv på god hosteetikette, og host og nys inn i albuen.