Hunder har vært ved vår side i opptil 30 000 år, utviklet seg fra fryktinngytende rovdyr til lojale følgesvenner i nesten halvparten av alle norske husholdninger.
Historisk sett var hunder hovedsakelig arbeidsdyr, brukt til jakt, gjeting eller til og med matlaging. De var en del av en hierarkisk struktur hvor mennesker var mestere.
I dag er situasjonen annerledes. Hunder blir skjemt bort, kledd i antrekk og behandlet som familie. Men hvordan ser dette ut fra hundenes perspektiv?
Hva gjør båndet mellom mennesker og hunder spesielt?
Hunder har en spesiell plass i menneskehjertet, og båndet mellom oss er bemerkelsesverdig. Hunder forstår for eksempel menneskers intensjoner. Hvis du peker på noe, vil hunden din se på det – en evne selv våre nærmeste slektninger, sjimpansene, mangler.
Dette forståelsesbåndet går begge veier. Som forfatter og journalist Jeffrey Kluger bemerket i 2018:
"Hva ser en glad fugl ut som? En trist løve? Det vet du ikke. Men "hundespråk" forstår du, uten å måtte prøve."
Til tross for at hunder og ulver er genetisk nesten identiske (99,9 % av mitokondrielt DNA er likt), kan ikke båndet mellom mennesker og hunder replikeres med ulver.
En studie fra 2015 fant at samhandlinger som klapping, prating og øyekontakt med hunder førte til en betydelig økning i oksytocin – også kjent som "kjærlighetshormonet" – hos både mennesker og hunder. Samme interaksjon med ulver førte derimot ikke til samme effekt.
"Det er en utrolig oppdagelse", sa Brian Hare, ekspert på hundekognisjon ved Duke University.
"Dette tyder på at hunder har "kapret" det menneskelige tilknytningssystemet."
Ser hunder på oss som familie?
Oksytocin spiller også en viktig rolle i båndet mellom foreldre og barn. Hvis dette hormonet frigjøres i båndet med hunder, kan det bety at de ser oss som familie.
Carlo Siracusa, professor i dyreatferd ved University of Pennsylvania, sammenligner hunders oppførsel med små barns:
"Hunder prøver å forstå hva mennesker vil basert på ansiktsuttrykk, og vurderer sjansen for å få mat eller bli straffet. De oppfører seg som smårollinger."
Ser hunder på oss som mestere?
Med hunders opprinnelse fra ulver, kan det virke sannsynlig at de ser oss som en slags "alfa". Men ideen om alfa-hierarkier i ulveflokker er blitt avkreftet.
Det er imidlertid en ubalanse i maktforholdet mellom mennesker og hunder. Vi kontrollerer når de spiser, trener og arbeider – enten det er med gjeting, sledekjøring eller vakthold. Likevel ser det ut til at hunder trives med dette forholdet. Gjetende hunder, for eksempel, vil ofte prøve å gjete eierne sine når de kjeder seg.
Mor eller mester?
Så hva ser hunden din deg som – eier, mester eller forelder? Dette er vanskelig å svare på, men en studie fra 2020 viste at hunder opplever følelsesmessig tilknytning til eierne sine. Når de ser eieren vise glede, aktiveres belønningssentrene i hjernen deres.
Clive Wynne, psykolog ved Arizona State University, påpeker at hunder har en eksepsjonell evne til å danne sterke følelsesmessige bånd – ikke bare til mennesker, men også til andre dyr. Hunder som holdes med geiter eller sauer, vil ofte knytte seg til dem, og noen har til og med dannet bånd med pingviner.
"Hunder har en unormal vilje til å knytte seg til nesten alt de møter", sier Wynne.
Enten hunden din ser på deg som en forelder eller en mester, er det ingen tvil om at båndet mellom oss og våre firbente venner er unikt – en ekte kjærlighetshistorie som har vart i tusenvis av år.